Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakás-takarékpénztárak konkurenseként létrehozott nemzeti otthonteremtési közösség (nok) egy év alatt 49 családot juttatott lakáshoz öt kiválasztás során - közölte a Central NOK. A támogatott szerződések összértéke elérte a 6 milliárd forintot.

Hamarosan indul a második közösség is, a nok jelenleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyére vár. Az első kiválasztottak egy éve jutottak lakáshoz a programban, másfél évvel az indulás után az előtakarékossággal élők 54,4 százaléka jutott hozzá az ingatlanjához.

A nok ügyfelei eddig több mint 6,6 milliárd forint értékben kötelezték el magukat új építésű ingatlan vásárlására, és az eddigi tapasztalatok alapján a tényleges vásárlás több mint 11 milliárd forint értékben vásárolhatnak majd lakásokat. A lakásvásárlási közösség már jogosultságot szerzett tagjai idáig összesen mintegy 220 millió forintos állami támogatást használhatnak fel, egy tag összesen 4,5 millió forint támogatást kaphat.

A nok a fogyasztói csoportokhoz hasonlóan működik. Meghatározott időközönként kiválasztást tartanak, amikor licitálni lehet. Aki több törlesztőrészletet befizetését vállalja, az juthat hozzá a szerződéses összeghez. Ha azonos arányban licitálnak a tagok, sorsolással választják ki, ki kaphatja meg a pénzt.