Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai szállodaipar szerint a közösségi szállásközvetítő oldalak komoly fenyegetést jelentenek a legális piaci szereplők forgalmára, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azonban nem tartja turisztikai kérdésnek, sokkal inkább adózási ügynek tekinti a beutazó forgalomból egyre nagyobb szeletet kihasító közösségi szállásközvetítő oldalakon hirdetett magánlakások térhódítását.

Az olcsó fapados légi járatokkal érkező turisták keresletének hatására az utóbbi években mind többen kezdték lakásukat az Airbnb-n turisztikai céllal hasznosítani. A sajtóban is széles nyilvánosságot kapott jelenséggel kapcsolatban azonban nem a szabályozatlanság, hanem a szabályok esetleges be nem tartása a probléma - közölte az NGM a lap megkeresésére

Tavaly novemberben az Európai Bizottságnál is napirendre került a közösségi, vagyis a megosztáson alapuló gazdaság kérdése, többek között az Airbnb jelenség kapcsán. A magyar jogi szabályozást e területen az Európai Bizottság jó tagállami gyakorlatnak tartja, amelyből útmutató összefoglalót kértek a kapcsolódó adózási rendelkezésekkel együtt.