Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cégünknél az utóbbi évek nyereségei ellenére a befektető által betett pénze jelenértéken számolva még mindig nem térült meg - mondta Tátrai Bernadett, Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a konferencián a lakástakarékok állami támogatásának rapid elvétele kapcsán. Tovább árnyalja a képet, hogy eddig összesen mintegy 15 milliárdot vettek ki a tulajdonosok, miközben 30 milliárd forint adó fizetett a cég az államnak.

A szabályozás olyan, hogy az állami támogatást 100 százalékban megkapták az ügyfelek. Ráadásul a lakástakarékok rendszere anticiklikus hatású, a még élő másfél millió szerződés is évek múlva segíti majd az építőipart.

A lakástakarékok jelenleg körülbelül annyival hiteleznek új lakásokat, mint a bankok - sorolta Tátrai. Szavai szerint az állami támogatás megszüntetése kényszerhelyzetet idéz elő a piacon és mindenkit arra kényszerít, hogy átgondolja a helyzetet. Nem adjuk fel, a mostani lépés csak egy új kezdetet jelent - jelentette ki a Fundamenta-Lakáskassza első embere.

A lakástakaréknak adott állami támogatás mértéke a régióhoz képest valóban túlzott volt - tette hozzá Harmati László, az Erste Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese. A változtatás érdekében többféle javaslatot tettünk is a változtatásra. Ha a jövőben nem lesz egyáltalán állami támogatás a rendszerben, kicsi lesz a motiváció a rendszeres megtakarításra és ezzel az öngondoskodásra - tette hozzá Harmati.

A kép forrása: Pixabay.