Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB honlapján közölt tájékoztatás szerint a módosító rendelet a napközbeni teljesítési határidő konkrét időtartamát, amely alatt a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának el kell juttatnia az összeget a kedvezményezett számlájára, a fizetési megbízásnak a befogadástól számított legfeljebb négy órában határozza meg.


A rendelet módosítása a napközbeni elszámolásnál figyelembe veszi azt, hogy a négyórás teljesítési határidő azoknál a fizetési megbízásoknál követelhető meg reálisan, amelyeknél biztosítható azok automatikus (manuális, vagy egyéb beavatkozást, például pénznemek közötti átváltást nem igénylő) feldolgozása.


Ezért az új határidő a forintra szóló átutalási megbízásoknál követelmény, azonban a módosítás nem érinti az átutalás két speciális fajtáját, a hatósági átutalást és az átutalási végzés alapján történő átutalást, a papír alapon benyújtott átutalási megbízásokat, valamint azokat sem, amelyeket a fizető fél devizában vezetett fizetési számlája terhére indít, így konverziót igényelnek.


A módosító rendelet 2012. július 1-jén fog hatályba lépni, kellő időt hagyva a pénzforgalmi szolgáltatóknak a felkészülésre - jegyzi meg az MNB.


Az MTI kérdésére a jegybank sajtóosztályán elmondták, hogy a hatályos szabály szerint belföldi, nem papíron benyújtott forint átutalási megbízásoknál T+1 nap most a teljesítési határidő. Amennyiben a küldő fél az ő bankja által előre meghirdetett időpont előtt adja a megbízást, úgy a következő munkanapon ott kell lennie a címzett számláján a pénznek, amennyiben a címzett másik pénzforgalmi szolgáltatójánál vezeti a számláját.

Ha mind a küldő fél, mind a címzett számla ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál van, akkor gyakorlatilag azonnal ott kell lennie a pénznek, tehát akkor már most sincs 1 munkanap haladék. A papíron benyújtott forint átutalási megbízások esetében a fenti határidő 1 munkanappal hosszabbodik, tehát T+2 a legkésőbbi időpontja a teljesülésnek.

Az MNB a jelenleg hatályos rendelet módosítását azért kezdeményezi, mert szeretné, ha a bankok közötti elszámolások felgyorsulnának, és így két különböző bank között is már napon belül is odaérne a pénz. Ehhez a bankok közötti központi elszámoló-rendszer (Bankközi Klíringrendszer, GIRO) fejlesztése is szükségessé válik.