Egy év múlva egy bérlettel utazhatnak a budapesti agglomerációban élők a fővárosba, ha sikerül tartani a kormány által előírt határidőt - írja a Népszava. Az ezzel kapcsolatos kormányhatározat értelmében január végéig részletesen ki kell dolgozni a tavaly júliustól a MÁV-csoport részévé vált Volánbusz által üzemeltetett vonalak menetrendjének összehangolására, az egységes jegyértékesítés és utastájékoztatás kialakítására és a tarifaközösség kialakítására vonatkozó menetrendet.

Ez utóbbit első körben csak a budapesti agglomerációban vezetnék be. A tarifaközösség a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a jelenlegi három bérlet helyett a jövő évtől elég lesz egyet váltani például az érdi ingázóknak. Egyelőre folynak a tarifaegyeztetések, de a közös bérlet minden bizonnyal olcsóbb lesz a három külön megváltottnál. A megtakarítás mértéke nagyban függ majd a zónahatároktól.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely Budapest közeli településeket érinti majd az intézkedés, mennyire tág körben húzzák meg az agglomeráció határát, mint ahogy nagy kérdés a belső zónahatárok kijelölése is. Ha túl keskenyek a zónák, akkor már a gyerek iskolába hordása is több zónát érintős feladvány lehet, ha viszont túl tágak a határok, akkor a viteldíjak egységesítése miatt nagy bevételkiesés jelentkezik a tagvállalatoknál.

Az optimalizáláson a Népszava információi szerint már gőzerővel dolgoznak. A lehetséges forgatókönyvekről - külföldi példák alapján - a Budapest Fejlesztési Központ készít döntés-előkészítő tanulmányt.