A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Bár elemzők szerint tavaly elérhette a nemzetgazdasági beruházások volumene a mélypontot, de a fordulat − külső és belső okok miatt − még várat magára. Ahhoz, hogy ismét érezhetően nőjenek a beruházások, három összetevőre lenne szükség. A legfontosabb, hogy az eurózóna az élénkülés jeleit mutassa, másodsorban a magyar gazdaságpolitikának kellene a beruházók számára kiszámíthatóbb környezetet teremteni. Végül a kkv-szektor hitelezéséhez kellhet a jegybanki program, amelynek bővítését épp ma jelentették be.

Építőipari fordulat

Az építőipar első negyedéves teljesítménye alapján (4,8 százalékkal nőtt a kibocsátás tavalyhoz képest) nem lenne meglepő, ha még ennél is nagyobb lenne a beruházások növekedése, mivel a gépberuházásoknál továbbra is számíthatunk a javulásra − mondja Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője. Szerinte ez igen jelentős fordulat, és elképzelhető, hogy az éves előrejelzést is felfelé kell korrigálni.

A fordulat azonban leginkább az igen alacsony bázisnak köszönhető, illetve annak, hogy az építőipari beruházásokat a vasúti és közúti beruházások növekedése húzta. Mérséklődésre számít az első negyedévben Nyeste Orsolya, az Erste elemzője, az idei évre pedig összességében 1,5 százalékos volumencsökkenést jósol. Szerinte érdemi változás addig nem lesz, amíg a külső exportkörnyezetben nincs javulás, márpedig ott továbbra is sötét felhők gyűlnek. A gyenge növekedési kilátásokon próbál segíteni a jegybank, ami Nyeste szerint elképzelhető, hogy hatni fog a hitelezési aktivitásra és ezen keresztül a növekedési kilátásokra, sőt − teszi hozzá − nála is benne van a pakliban, hogy fölfelé módosítja saját előrejelzését.

Állami beruházások hajtanak

Az építőipari beruházások mellett még egy-két nagyobb tétel húzhatta a volument az autóiparban − mondja Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Az építőipar ugyanakkor még mindig nagyon alacsony szinten van és a gépipari beruházások területén nem a fordulat látszik, hiszen a kapacitáskihasználtság olyan alacsony, hogy nem éri meg a cégeknek új termelő kapacitásokat építeni.

Az idei évre legjobb esetben is minimálisan növekvő volumenre lát lehetőséget Németh, mivel a beruházások érezhető növekedéséhez nem néhány nagyobb, egyedi, államilag finanszírozott tételre, hanem sok kicsire lenne szükség. Ezért is fontos próbálkozás a jegybank részéről, hogy olcsó hitellel próbálja jövedelmezőbbé tenni a kkv-szektor számára az állóeszköz-felhalmozást. Németh Dávid szerint ez ugyanakkor első körben aligha hoz érezhető változást, hiszen kicsi a volumen és a cégek is feltételezhetően inkább futó projektjeik refinanszírozására fogják használni a pénzt.

A szakértő szerint inkább arra lesz érdemes figyelni, hogy kik és mire fordítják ezt a pénzt, ugyanis később az MNB esetleg kibővítheti vagy meghosszabbíthatja a program futamidejét, így hosszú távon Németh is lát rá esélyt, hogy ilyen eszközökkel legalább költséghatékonyabbá lehet tenni a kisvállalatok beruházásait.

Ellentétes folyamatok

Két ellentétes irányú folyamat lesz meghatározó az idén − mondja Eppich Győző, az OTP Elemzési Központjának szakembere, aki a beruházási volumen további csökkenésére számít az idei évben. Egyrészről tavaly az állami beruházások alacsony szintre estek, így ebben a szegmensben élénkülésre lehet számítani, főként az elérhető uniós források növekedése miatt. A vállalati szektor esetében azonban a beruházások csökkenése várható, miután a korábbi évek nagy autóipari beruházásai lényegében a múlt évben lezárultak. Eppich egyenlőre nem látja a beruházási fordulatot, amihez elengedhetetlen lenne egy kiszámíthatóbb, befektetőbarát gazdaságpolitika.

A következő években a lakossági beruházások esetében lehet növekedésre számítani az elmúlt évek elhalasztott keresletének következményeként. Ezt támogatja a csökkenő forintkamat-környezet, valamint a bevezetett, illetve kibővített állami lakáshitelkamat-támogatási rendszer. Ezen a téren azonban egyelőre csak a korábbi csökkenő trend megtörése látszik, a fellendülés jelei azonban sem a lakáshitelezésben, sem az építési engedélyek számában nem láthatók.