Lázárnak van egy aduja Paks ügyében

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormány nem hivatalosan értesült arról, hogy az Európai Bizottság a paksi beruházással kapcsolatos közbeszerzések leállítását fogja kezdeményezni. A miniszter fiókjában van egy levél ezzel kapcsolatban.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 09:17
Fotó: Napi.hu

A magyar kormánynak nem volt joga ahhoz, hogy pályáztatás nélkül a Roszatomnak adja a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházást - idézi Elzbieta Bienkowskát, az Európai Bizottság belső piacok működéséért felelős biztosát a Népszabadság. A lap igyekezett további információkat szerezni azzal a kedden kiszivárogtatott hírrel kapcsolatban, amely szerint a bizottság csütörtökön az uniós közbeszerzési szabályok megsértésének minősíti a 2014 januárjában kötött paksi bővítési szerződést.

Brüsszel az összes közbeszerzés azonnal leállítására kötelezi az Orbán-kormányt, amelynek két hónapja lesz a válaszra. Addig azonban fel kell függeszteni az előkészületeket.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője elmondta a lapnak, hogy a paksi üzlettel kapcsolatos másik uniós eljárás, amely a tiltott állami támogatást lehetőségét firtatja, összefügghet a közbeszerzésekkel. Egy uniós jogot sértő beruházáshoz ugyanis eleve nem lehet állami támogatást szerezni, így valószínűleg azért halogatják az ezzel kapcsolatos eljárás lezárását, mert megvárják a közbeszerzési ügy végét.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a Népszabadságnak, hogy nem hivatalosan tudnak a várható brüsszeli lépésről. Ugyanakkor szerinte nincs ok az aggodalomra, mert van egy 2014. januári keltezésű levelük José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság korábbi elnökétől, amely nélkül meg sem tudták volna kötni a szerződést.

A lap idéz egy neve elhallgatását kérő kormánypárti politikust, aki nem bánná, ha az EU "megfúrná" Paks 2-t, mert így Brüsszelre mutogatva hátrálhatnának ki az orosz részvétel miatt kényes üzletből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.11.18 14:14

Eleve gyanus volt az egész ügylet, akkor még nem volt menekültügy és
orbán egoja és a benne rejlő féktelen lenyulási lehetőség sarkalta erre
az őrültségre, hogy kinyargaljon és még pártja tudta nélkül ilyet aláírjon, most aztán jöhet lázár a levélkével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.11.18 13:21

A beruházás egyes részleteit már vizsgálta az Unió illetékes hatósága (Pl. fűtőanyag beszerzés, környezetvédelmi szempontok), de a közbeszerzés és az állami támogatás teljesen más területhez tartozik és csak azután kezdték el vizsgálni miután részlegesen felodották a titkosítás alól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2015.11.18 12:49

@malkom: Nem csak azokat, hanem az államnak is hatalmas bevétele van az üzemanyag adóból például.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

drama, 2015.11.18 12:48

Tisztelt hozzászólók!
Valóban lehet abban valami, hogy állampártunk kezd kihátrálni a projekt mögül: mi sem bizonyítja jobban a Habony-művek elmaradt piár telemartketinges mosópor reklámját: hogy hát mi majd megmutatjuk, "csabaccságharcsolunk" Brüsszel és gaz Eu ellen, hogy jönnek ehhez a ballib Soros György által lefizetett EU bürokraták, hogy megmondják mi(mélymagyaroknak) mit tehetünk és mit nem!
Mindannyian emléksszünk ezen toposzokra...most valahogy lekókadt az állampárt harci kedve ez ügyben!
De nézzük, mik lehetnek az okok:
1. POLITIKAILAG NEM KIFIZETŐDŐ. ugyanis REÁLIS számításokkal is 2026-2030 körül indulhat CSAK a tesztüzem(az éles működést 2032-re teszik)..na most ha OV megnyeri(márpedig megnyeri) a 2018-as választásokat, kérdéses, hogy 2022-ben ő indul-e még, vagy a kijelölt ultizni tudó utódja, de még ha 2022-től-2026 ig is vesszük..még a fasorban se lehet az átadás!
és nem tudni 2030-ra mi is lesz a MÁR MOST széthúzó Fidesszel!
2. gazdasági:
Varga Mihály maga jelentette be: hogy a magyar gazdaságnak fel kell készülnie a 2020 utáni időkre: tehát az EU források nélküli gazdaságra..ha már most csökkenő GDP növekedési ütemről beszélünk...kizárt, hogy 3% fölötti növeedést érjünk el(ami kitermeli ennek hazai bekerülési költségét)
Csökkenő bevételek: ekkora már felezve lesz a bankadó...azt valamivel pótolni kell, ott az ÁFA kérdésköre: ha belső fogyasztást akarok növelni: legalább az élelmiszerek Áfáját csökkenteni kell..ez újabb bevétel csökkenés.
Pont 2024 körüli időre tesznek szakértők egy masszív nyugdíjba menő tömeget: a nyugdíjkassza így is labilis...hát még akkor, ha újabb generációk lépnek be a nyugdíjba..és ugye hiányzik a kivándorolt félmillió ember adóbevétele.
Paks kiadásai: mint tudjuk a fűtőelemek elhelyezése a mi költségünk/kötelességünk lenne: ez újabb százmilliárdok, ott a Duna, mint élő folyó problémája: tudvalevő, hogy se vízhozamban se hőmérsékletben nem bírja el az újabb blokkokat...ez újabb százmilliárdok: ami nincs benne az orosz hitelben..tehát ez politikailag nagy bukta lehet állampártunknak...így akár kihátrálva EU ellenes toposzokkal még többlet szavazatokat is szerezhet(elorozva a zöldpárti,de jobboldali LMP-től)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.18 12:47

@langede:

Szeressed...de legalább kiírják a közbeszerzési pályázatot.

És indulhat egy orosz cég is rajta.

Nálunk kik is "indulhattak"?

Sorold már fel légy szíves!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html