BUX
39663

Leadózta profitja felét a K&H

Sokat vártak a piacon a K&H gyorsjelentésétől. Nos a pénzintézeti csoport már üzemi szinten is elmaradt a tavalyi eredményétől, míg a 12,5 milliárd forintos (bank)adózott profit közel 46 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti szinttől.

Nagy László Nándor, 2011. szeptember 1. csütörtök, 15:25

A bankadó és a magas hitelköltségek miatt a K&H 12,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az első félévet - mondta el Hendrik Scheerlinck, a bankcsoport vezérigazgatója. A pénzintézet 8 milliárd forint bankadót fizetett, míg az első negyedévi 7,6 után a második negyedévben 4,9 milliárd forintos hitelezési céltartalékot képzett. A tavaly júniusi szinthez képest az adózott eredmény 45,8 százalékkal alacsonyabb, s a bankadó nélkül is 18 százalékos lenne a visszalépés. A bank tőkearányos megtérülése a 2010. júniusi 21,1 százalékról 11,1 százalékra csökkent. A bank mérlegfőösszege 12 százalékkal 3000 milliárd forint alá süllyedt, a tőkemegfelelési mutató 12,33 százalékról 10,81 százalékra csökkent.

Hitelezésben végre növekedést tudtak felmutatni, míg a betétállomány némileg csökkent a második negyedévben. Év/év alapon ugyanakkor a hitelállomány 9,2 százalékkal, a betétállomány 2,1 százalékkal csökkent. A banki hitelek állománya némileg meghaladja a tiszta bankbetétekét, ám a befektetési alapokban kezelt ügyfélvagyon 1,7 százalékos növekedésének köszönhetően a bank hitel/betét mutatója 97,5 százalékról 86,7 százalékra javult. A nem teljesítő hitelek állománya a tavaszi negyedév alatt 0,1 százalékkal romlott csak tovább, éves szinten ugyanakkor a tavaly júniusi 7,5 százalékról 9,4 százalékra nőtt a nem teljesítő hitelek aránya. A vállalati hitelek esetében a második negyedévben csökkent is a nem teljesítő hitelek állománya, a lakossági területen ugyan 9,2-ről 9,7 százalékra ugrott az állomány, de még így is messze alatta maradtak a bankszektor szintjéhez. A lízing esetében ugyanakkor továbbbra is minden 100 forintból 15-ért hiába fut a bank.

A bank nettó kamatbevétele 5 százalékkal növkedett egy év alatt, ám a garantált alapok tavalyi értékesítési sikerének elmúltával  a nettó díj- és jutalékbevételek 7,4 százalékkal csökkentek, amelyhez az egy évvel ezelőtti szintnél közel 40 százalékkal kisebb treasury eredmény társult. S bár a működési költségek terén a bank 1,1 százalékos növekedést produkált csak (a leépítések egyszeri költsége ), már a működési eredmény szintjén 4,5 százalékos elmaradást mutat az eredménykimutatás.

A tőkemegfelelési mutatót ugyan csökkenti a rekord magas svájci frank árfolyam, ám Gombás Attila pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint még a legextrémebb helyzetben is elegendő volt a bank tőkéje az elvárt mutató tartásához, s a KBC is kész bármikor segíteni a pénzintézetet.