Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január 1-jétől állami tulajdonba kerültek a megyei kórházak, így az intézményekben folyó uniós támogatású beruházások kivitelezői szerződései légüres térbe kerültek, s mivel úgy tűnik, az átmeneti időszakban felmerülő folyósítások kereteit nem rendezték előre, leállt a munkák finanszírozása − tájékoztatta lapunkat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Tolnay Tibor elmondta, a generálkivitelezők a megyei önkormányzatok közgyűléseivel szerződtek az építési munkákra, de a kórházak államosításával a megye már nem, az államtól a kezelési jogot átvevő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) viszont még nem finanszíroz, így nincs új szerződéses partner.

További vállalkozók dőlhetnek be

Miután a kivitelezési határidők nem változtak s napi szinten műszaki döntéseket kell hozni, a folyósítások leállása már most fennakadásokat okoz. Jelenleg Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Kecskeméten, Szegeden és Nyíregyházán zajlanak, illetve állnak indulás előtt 5-10 milliárdos beruházási költségű, uniós támogatású kórházprojektek. Ráadásul a kifizetések eddig is késedelmesen zajlottak, így a jelenlegi helyzet újabb vállalkozókat lehetetleníthet el − fogalmazott Tolnay.

Mint rámutatott, mivel a kivitelezési szerződéseket jellemzően 275 forintos euróárfolyamon kötötték, így az elszálló kurzus további vállalkozói veszteségek forrása, a kórház-építkezésekre ugyanis 70 százalékos importhányad a jellemző. (Ez az orvosi műszerek beszerzésénél 100 százalékra is felmehet.) Hozzátette, a lánctartozással sújtott építési vállalkozások helyzetét mindemellett a bérkorrekció is nehezíti, amelynek szabályozása ráadásul december végén jelent meg, s türelmi idő híján a téli szünetet tartó cégek január elsejétől nem is tudták érvényesíteni az új szabályokat, ezzel pedig egy ellenőrzés esetén kizárhatják őket a közbeszerzési eljárásokból.