BUX
38971

Leárazta a felszámoló a Cornexit

A felszámoló Kossuth Holding Zrt. ismét piacra dobta a fénykorában az egyik legnagyobb hazai gabonafeldolgozó, illetve müzli- és müzliszeletgyártó cég, a Cornexi Élelmiszeripari Zrt. vagyonelemeit. A Dunaföldváron található, nyolc vagyoncsoportba sorolt ingatlanokért, gépekért és a bérbe adott, jelenleg is működő malomért már csak nettó 415,5 millió forintot kér.

Körtési Zsolt, 2010. augusztus 5. csütörtök, 09:55

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A hitelezőkkel szemben több mint 1,5 milliárd forint adósságot felhalmozó Cornexi vagyonelemeit tavaly még egymilliárd, a legutóbb pedig 800 millió forintért kínálták.

A csaknem tízezer négyzetméteres területen lévő malom és a hozzá tartozó raktárak irányárát 360 millióról 185 millió forintra csökkentették, de a többi vagyonelemhez is nagyjából a korábbi irányár feléért lehet hozzájutni.

Az üzem jelenleg is működik, így a vagyonelemekre továbbra is egységesen lehet pályázni.

Az ajánlatokat augusztus 9-én 10 és 11 óra között lehet benyújtania a felszámoló budapesti székhelyén.

A Cornexi cégcsoportot tizenöt évvel ezelőtt hozta létre a Kunos család.

A különböző tevékenységekkel foglalkozó társaságokat 1999-ben egyesítették és a tevékenységi kört takarmánygyártással bővítették.

A társaság 2002-ben került nehéz helyzetbe. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a fejlesztéseket, így a dunaföldvári malom több mint hatszázmillió forintba kerülő kapacitásbővítő felújítását nagyrészt hitelből finanszírozták. (A cégnek jelenleg is mintegy 500 millió forintos jelzáloggal terhelt adóssága van.)

Ráadásul a folyamatos működés érdekében többnyire az alapanyagot is drágán, hitelből vásárolták.

Ilyen körülmények között csupán idő kérdése volt, hogy az évente átlagosan mintegy hárommilliárd forint nettó árbevételt elérő cég mikor dől be. 2007-ben már látszott, hogy az egyre növekvő működési költségek mellett a korábban felvett kétmilliárdos hitelt nem tudják törleszteni.

A tulajdonosok a finanszírozási gondokkal küzdő céget, illetve a cégcsoportot még megpróbálták eladni, de ez nem sikerült, felszámolási eljárása 2008 áprilisában indult, amit jelentős köztartozás miatt az APEH kezdeményezett.