Lebukott a Lidl, selejtből készített pálinkát - reagált a boltlánc

A Lidl a hatóság szerint selejtes gyümölcsből származó pálinkát árult, egy boros cég termékeinél az ízzel volt gond, az Auchannál pedig egy borecetnél találtak problémát. A Lidl reagált az ügyre, a boltlánc szerint pontatlanság történt.
Csernátony Csaba, 2018. február 10. szombat, 11:06
Fotó: Napi.hu

Újabb szabálytalanságokat talált több cégnél, köztük a Lidlnél és az Auchannál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Selejtből készül a Lidl pálinkája

A Lidlben a "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5 % vol.)" néven futó termékkel volt probléma. A hatóság indoklásában ez áll: "Az ügyfél által forgalmazott, saját márkás termék előállításához az ügyfél kiskereskedelmi egységeiben leselejtezett gyümölcsöt szállította alapanyagként azzal, hogy az előállító és az ügyfél megállapodása szerint a selejt gyümölcsöket az előállító felhasználta a pálinka előállításához." Ez leegyszerűsítve arra utal, hogy a Lidl a selejtes gyümölcsöket odaadta a gyártónak, hogy készítsen azokból pálinkát. Cikkünk megjelenése után, szombat délután a Lidl reagált a Nébih-vizsgálatra, a boltlánc szerint nyomonkövethetőségi pontatlanság történt. (A Lidl reakciójáról itt olvashat részletesen.)

Bár a jogsértéseket felsoroló minisztériumi tájékoztatásból nem derül ki, hogy a Lidlben problémásnak talált pálinkáról van-e szó, mindenesetre a Tokaj Spirit Kft.-nél szintén egy 37,5 fokos, "Vegyesgyümölcs Pálinka" is szerepel a problémás termékek listáján. Utóbbinál az a gond, hogy a cég nem rendelkezett gyártmánylappal és gyümölcsalapanyag-nyilvántartással, így nem tudta igazolni az általa előállított és forgalmazott pálinkákhoz használt alapanyagok eredetét.

Problémás borok, ismeretlen származású auchanos borecet

A borászati Gábor-Vin Kft.-nek egyes boraival sem voltak elégedettek a hatóság ellenőrei. A "Borivók Bora, Duna-Tisza közi száraz, fehér, OFJ bor", a "Borivók Bora Duna-Tisza közi félédes, fehér, OFJ bor", valamint a "Borivók Bora Duna-Tisza közi félédes, vörös, OFJ bor" nevű boroknak ugyanis a Nébih szerint hibás az illata és íze, ezért tilos ezeket forgalomba hozni.

Az Auchannál a "Vinaigre de vin rouge" nevű vörösborecet volt a ludas. A terméken nem volt rajta az azonosító, a boltlánc pedig nem tudta igazolni a termék minősítését, azaz nem biztosította a nyomonkövethetőséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.10 21:44

@antitroll: kevered a házi pálinkát a boltival, szezont a fazonnal, Gizikét a gőzekével. Nyilván hogy a bolti pálinka sose lesz olyan mint a házi, de ez minden más termékre is igaz (házibor, házisör, házikolbász stb.). Ettől még a Lidl abszolut korrekten járt el ebben az esetben, mert valódi gyümölcsből főzött valódi pálinkát, nem valami pancsolt lőrét, tehát abszolut jogosan árulta pálinkaként. Hogy ez nem házipálinka, és bizonyára messze nem olyan finom mint a tied, azt mindenki tudja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.10 21:35

@Bahnsteig_Eins:
Áááá, igyál csak kerítésszaggatót, az való Neked!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.02.10 21:28

@antitroll: Mondtam már hogy tőlem főzzél literenként 5-10 ezer Ft-ból pálinkát, ha így szereted elszórni a pénzed, csak ne várd el mástól hogy ugyanilyen hülye legyen... Jut eszembe, az "első osztályú" gyümölcseid abszolut biók, sose láttak permetezést, ugye ostoba? Mert akkor vagy bukik az egész tisztaságmániád, vagy még sokkal drágábban jön ki az egész...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.10 21:19

@zana:
Az én páleszomnak híre van, de nem hírhedt! :-D
Sokan nem hiszik el, hogy nincs a kajsziban, vagy a meggyben aroma.
Nem udvariasságból dicsérik, rendelik, hogy mikor melyiket vigyem egy-egy családi ünnepre.
Most van meggy, cseresznye, kajszi és cserszegi fűszeres szőlő pálinkám, remélem az október-novemberig kitart a készlet, mire az asztalra tudom tenni a 2018-as évjáratot! magamnak főzöm-párolom, soha nem bíznám másra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.10 21:06

@Bahnsteig_Eins:
Rosszul tudod. A kósert pálinka még szigorúbb szabályokon alapszik, de legfőképpen kell hozzá rabbi! :-)
Hidd el nekem, annak aki csinálja és fizetett azért, hogy tanulja és papírja is van róla. Az igazi pálinka így készül.
Nem csak azért mert hagyomány, hanem azért, mert a pálinka készítése irányított biológiai folyamat.
Mindenből lehet alkoholt erjeszteni és lepárolni, rohadt krumpliból is (az a vodka). Pálinkát viszont csak gyümölcsből.
Persze a tudomány ma már beköltözött a cefrézőkhöz mert megismertük a folyamatokat, aminek a végén pálinka lesz és ezért lehet segíteni. Egy igazi pálinkafőző steril körülmények között dolgozik, pH értéket állít be, élesztőgombával oltja és hermetikusan zárja a cefrét majd a lepárláskor-finomításkor kóstolgatva válassza szét a frakciókat. :-)
Látom Te még nem ittál igazi pálinkát, akkor nem mondanál olyat hogy lehullott fonnyadt gyümölcs...
Hidd csak el nekem, hogy a fonnyadt túlérett gyümölcsben valóban több lesz az alkohol (jobb némileg az alkohol vagy pálinkakihozatal), de a zamata, íze, illata nem lesz olyan jó... Ahogy Neked is akkor ízlik a gyümölcs amikor teljes érésben van, a pálinka is akkor lesz a legjobb minőségű.
Persze még sok apró trükk és gyakorlat kell, de rossz cefréből soha nem lesz minőségi ital.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html