Lecsapott a bankokra a PSZÁF

Több bankot - a Raiffeisent, a Citibank és az AXA fióktelepét - is megbírságolt a PSZÁF különböző jogszabályok megsértése miatt.
MTI-Eco, 2010. augusztus 31. kedd, 17:55
Fotó:

A Raiffeisen Bankra 800 ezer forint bírságot szabott ki a felügyelet a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. A bank azt javasolta egy nehéz helyzetbe került ügyfelének, hogy a korábbi hitelszerződés helyett kössön újat. A hitel havi törlesztő részletét 15 295 forintra kalkulálta, a kiküldött szerződéstervezetben azonban már havi 33 082 forintos részletet határozott meg, miközben a régi szerződés közben megszűnt. A pénzintézet elismerte, hogy tévesen kalkulálta az új hitel törlesztő részletét, és kárpótlásul a végül előtörlesztett kölcsön előtörlesztési díjának felét - 17 500 forintot - jóváírt az ügyfél részére, amit a felügyelet enyhítő körülményként vett figyelembe.

A Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepét 400 ezer forintos bírsággal sújtotta a PSZÁF a pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi törvény megsértése miatt. A bank ügyfele visszavonta átutalási megbízását, ám kérelme adminisztrációs hiba miatt nem jutott el az azt feldolgozó háttérosztályhoz, így az átutalást teljesítették. Panaszára az előírt határidőn belül nem kapott választ. A bírság összegének megállapításakor a felügyelet enyhítő körülménynek tekintette, hogy a bank az átutalás összegét és díját jóváírta az ügyfél számláján, továbbá, hogy válaszadásra vonatkozó mulasztását pótolta.

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepét arra szólította fel a PSZÁF, hogy mindenkor határidőben, hibamentesen könyvelje a tranzakciókat, és maradéktalanul tartsa be a pénzforgalomra valamint a válaszadásra vonatkozó szabályokat, amelyek megsértése miatt 100 ezer forint bírságot rótt ki rá. Mint a felügyelet megállapította, az AXA nem teljesített időben egy fizetési megbízást, a hozzá időben megérkezett elektronikus bizonylatot ugyanis adminisztrációs hiba miatt nem könyvelte le, így 11 hónappal a vásárlás után terhelte meg a Wizz Air Hungary Kft.-nél való vásárlás nyomán ügyfele számláját. A panaszra nem adott időben választ. A felügyelet a bírság kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a bank vizsgálat során tanúsított együttműködő magatartását.

HOZZÁSZÓLÁSOK