Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB végzésével ideiglenes intézkedésként már korábban megtiltotta a magánszemélynek, hogy jogosulatlanul végezze e tevékenységeket. A jegybank emellett honlapja Figyelmeztetések menüpontjában hívta fel a nyilvánosság figyelmét, hogy a nedolgozz.hu honlap működtetőjének nincs pénzügyi szolgáltatás nyújtására jogosító jegybanki engedélye, bejelentése.

Vizsgálata nyomán az MNB megállapította, hogy H. András egy írországi székhelyű befektetési vállalkozás számára jutalék fejében több mint száz magyarországi befektetőt érintően függő ügynöki tevékenységet végzett. A nedolgozz.hu internetes honlap működtetője ezen felül EUR/USD devizapárokra vonatkozó ügyleteket érintően befektetési elemzés kiegészítő szolgáltatást is nyújtott, s egyes befektetők kereskedési számláin portfóliókezelést végzett - írja a jegybank.

A bírságösszeg kapcsán súlyosbító tényezőnek minősült, hogy a magánszemély huzamosabb ideig végezte a felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységeit, és a befektetési elemzést az MNB ideiglenes tiltása után is folytatta.

A portfóliókezelés és a befektetési elemzés kapcsán enyhítő körülménynek számított, hogy az érintett befektetők száma alacsony volt, így ez a tőkepiacra csekély hatást gyakorolt.

A függő ügynöki tevékenység azonban a befektetők széles körét érte el. Enyhítő körülményként értékelte az MNB, hogy a magánszemély a vizsgálat során közvetítői linkjének inaktiválását kérte a külföldi befektetési szolgáltatótól.

Mindezek nyomán a jegybank ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta H. Andrásnak a jogosulatlan portfóliókezelési, befektetési elemzési kiegészítő szolgáltatási, illetve függő ügynöki tevékenység folytatását. A jogosulatlan tevékenységek végzése miatt az MNB összességében 22,5 millió forint piacfelügyeleti bírságot vetett ki a magánszemélyre.

A bírságösszeg kapcsán súlyosbító tényezőnek minősült, hogy H. András huzamosabb ideig végezte a felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységeit (s a befektetési elemzést az MNB ideiglenes tiltása után is folytatta). A portfóliókezelés és a befektetési elemzés kapcsán enyhítő körülménynek számított, hogy az érintett befektetők száma alacsony volt (így ez a tőkepiacra csekély hatást gyakorolt). A függő ügynöki tevékenység - amelyet külön honlap és elektronikus levél marketing támogatott - azonban a befektetők széles körét érte el. Utóbbi tevékenység kapcsán enyhítő körülményként értékelte az MNB, hogy a magánszemély a vizsgálat során közvetítői linkjének inaktiválását kérte a külföldi befektetési szolgáltatótól.

Az e jegybanki határozatában is érintett, egyes devizapárokra történő, árfolyamkülönbözetet elszámoló ügyletek CFD ügyletnek minősülnek. Az MNB ismételten felhívja a figyelmet arra: a lakossági befektetők számára hirdetett és értékesített CFD termékek fogyasztóvédelmi szempontból különösen aggályosak a komplexitás, az átláthatóság hiánya, a rendkívül magas tőkeáttétel, az elvárható profit és lehetséges veszteség közötti egyenlőtlenség, valamint a CFD termékek forgalmazása és elosztása kapcsán felmerülő problémák miatt.

Az MNB éppen ezért 2019. augusztus 1-től még az engedéllyel rendelkező hazai piaci szereplőknél is szigorúan korlátozta a spekulatív, kiemelten kockázatos CFD termékek lakossági forgalmazását.

H. Andrást már 2018-ban eltiltotta a tevékenységének folytatásától a felügyelet.