Információink szerint, az elmúlt hetekben olyan értesülések keltek szárnyra a kormánytól nem független forrásból, miszerint a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogram pályázatának leállítása csak egy adminisztratív tévedés következménye. Ezek szerint a források valójában nem is merültek ki, ezért felvetült, hogy ismételten kiírják a pályázatot.

Megkeresésünkre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nem adott azonnali választ. Bonyolítja a helyzetet, hogy energetikai ügyekben elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes, számos részterületen osztott kompetenciával. Az energetikai pályázatok aktuális állapotával kapcsolatos kérdésünkre az NGM a fejlesztési tárcához irányított, ahol azonban egy nap után sem érkezett válasz a kérésükre emailben elküldött kérdéseinkre.

Kellemetlen és furcsa

A ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogramjának lezárása igen kellemetlenül érintette az energetikai fejlesztésekkel foglalkozó cégeket. A pályázatok egyebek mellett a napelemek, napkollektorok, illetve hőszivattyúk beépítésével foglalkozó vállakozások egyik legkomolyabb forrását jelentették. A közlemény szerint az eredetileg október végéig élő kiírást június közepén arra hivatkozva zárták le, hogy "a beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedi a jelenleg rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretösszeget".

A pályázat lezárása is furcsa, mert nem sokkal korábban a keret nagy része még rendelkezésre állt, ráadásul a döntés gyakorlatilag egyik napról a másikra állította le a pályzatot - mondta el a Napinak Szolnoki Ádám, a napelemes rendszerek tervezésével, kivitetelezésével, illetve telepítésével foglalkozó Manitu Solar Kft. vezetője. A pályázat beadásáig átlagosan három hetes előkészítő munkára volt szükség beleértve az adott lakásra, épületre kiállított energetikai tanúsítvány elkészíttetését is.

Amennyiben a keret valóban kimerült, akkor az utolsó hetekben többszörösére kellett gyorsulnia a támogatói döntések meghozatalának. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjának adatai szerint a 2009. december 15-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram (ZBR-EH-09) keretében május 27-ig - tehát több mint öt hónap alatt - a 2 milliárd forintos keretösszegnek nem egészen 10 százalékát ítélték oda.

Egyre népszerűbb

Részben igazolhatja ezt, hogy ez eddigi adatai azt mutatják, hogy egy pár hónapos felkészülési szakasz után komoly növekedésnek indult a pályázatok száma - fogalmazott az Energia Klub júliusban kiadott háttértanulmányában.

Egyébként a nyertesek nagyságrendileg 100 ezer és mintegy 3 millió forint közötti támogatásban részesültek. A támogatás célja a nagyobb összegek esetében az új építés, illetve a komplex - nyílászárócserét, hőszigetelést, megújuló energiaforrás beépítését, valamint a melegvíz-előállító rendszert egyaránt érintő - felújítás volt.