Lefújták a lakossági energiapályázatot - Csak tévedés volt?

Elképzelhető, hogy a lakások energetikai korszerűsítését támogató Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogramnak a források kimerülésével indokolt lezáráshoz adminisztratív hiba vezetett - értesült a Napi. A pályázat leállítása a lakosság mellett például a napelemek és - kollektorok, valamint hőszivattyúk telepítésével foglalkozó cégeket is kellemetlen meglepetésként érte.
Major András, 2010. augusztus 26. csütörtök, 17:10
Fotó:

Információink szerint, az elmúlt hetekben olyan értesülések keltek szárnyra a kormánytól nem független forrásból, miszerint a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogram pályázatának leállítása csak egy adminisztratív tévedés következménye. Ezek szerint a források valójában nem is merültek ki, ezért felvetült, hogy ismételten kiírják a pályázatot.

Megkeresésünkre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nem adott azonnali választ. Bonyolítja a helyzetet, hogy energetikai ügyekben elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) illetékes, számos részterületen osztott kompetenciával. Az energetikai pályázatok aktuális állapotával kapcsolatos kérdésünkre az NGM a fejlesztési tárcához irányított, ahol azonban egy nap után sem érkezett válasz a kérésükre emailben elküldött kérdéseinkre.

Kellemetlen és furcsa

A ZBR Klímabarát Otthon Energiahatékonysági alprogramjának lezárása igen kellemetlenül érintette az energetikai fejlesztésekkel foglalkozó cégeket. A pályázatok egyebek mellett a napelemek, napkollektorok, illetve hőszivattyúk beépítésével foglalkozó vállakozások egyik legkomolyabb forrását jelentették. A közlemény szerint az eredetileg október végéig élő kiírást június közepén arra hivatkozva zárták le, hogy "a beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedi a jelenleg rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretösszeget".

A pályázat lezárása is furcsa, mert nem sokkal korábban a keret nagy része még rendelkezésre állt, ráadásul a döntés gyakorlatilag egyik napról a másikra állította le a pályzatot - mondta el a Napinak Szolnoki Ádám, a napelemes rendszerek tervezésével, kivitetelezésével, illetve telepítésével foglalkozó Manitu Solar Kft. vezetője. A pályázat beadásáig átlagosan három hetes előkészítő munkára volt szükség beleértve az adott lakásra, épületre kiállított energetikai tanúsítvány elkészíttetését is.

Amennyiben a keret valóban kimerült, akkor az utolsó hetekben többszörösére kellett gyorsulnia a támogatói döntések meghozatalának. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjának adatai szerint a 2009. december 15-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogram (ZBR-EH-09) keretében május 27-ig - tehát több mint öt hónap alatt - a 2 milliárd forintos keretösszegnek nem egészen 10 százalékát ítélték oda.

Egyre népszerűbb

Részben igazolhatja ezt, hogy ez eddigi adatai azt mutatják, hogy egy pár hónapos felkészülési szakasz után komoly növekedésnek indult a pályázatok száma - fogalmazott az Energia Klub júliusban kiadott háttértanulmányában.

Egyébként a nyertesek nagyságrendileg 100 ezer és mintegy 3 millió forint közötti támogatásban részesültek. A támogatás célja a nagyobb összegek esetében az új építés, illetve a komplex - nyílászárócserét, hőszigetelést, megújuló energiaforrás beépítését, valamint a melegvíz-előállító rendszert egyaránt érintő - felújítás volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

állampolgár, 2010.08.30 11:59

Sajnos nagyon gyengének mondható ez a hazai támogatási rendszer. El kellene már dönteni, hogy egy tényleg az energiahatékonyság ügyét előremozdító programot szeretnének, vagy csak valami alibi-igazolásnak látszó szerencsétlenkedést és a mára már teljesen hiteltelenné vált kormányzati bla-blázást (pártállástól függetlenül) folytatni.
A ZBR-rel önmagában nem lenne rossz (még lehetne jobb is), használható lenne, ha flottul működne. Ha betartanák a határidőket, neadjisten gyorsan dolgoznának, ha az ember biztosan számíthatna a dologra.
Eddig sajnos ez nem így volt. Ez a bezárás is furcsa volt (egy szerdai nap délután megjelenik a honlapon, hogy éjfélkor vége??? Ugyan már!)
Hol van a kommunikáció, hogy miért történt ez, és mi a további szándék? Adatokkal, dátumokkal.
A mindenféle célkitűzések és tervek hangoztatása megy, de jó lenne látni valamit, ami tényleg megvalósul.
A kutyát nem érdekli már, hogy mit mond egy politikus. Az az érdekes, hogy mit tesznek!
Mivel viszik előbbre az országot? Elvileg ez lenne a dolguk.
Kíváncsian várom, ezügyben pl. bizonyíthatnának...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

állampolgár, 2010.08.30 11:56

Sajnos nagyon gyengének mondható ez a hazai támogatási rendszer. El kellene már dönteni, hogy egy tényleg az energiahatékonyság ügyét előremozdító programot szeretnének, vagy csak valami alibi-igazolásnak látszó szerencsétlenkedést és a mára már teljesen hiteltelenné vált kormányzati bla-blázást (pártállástól függetlenül).
A ZBR-rel önmagában nem lenne rossz, használható lenne, ha flottul működne. Ha betartanák a határidőket, neadjisten gyorsan dolgoznának, ha az ember biztosan számíthatna a dologra.
Eddig sajnos ez nem így volt. Ez a bezárás is furcsa volt (egy szerdai nap délután megjelenik a honlapon, hogy éjfélkor vége??? Ugyan már!)
Hol van a kommunikáció, hogy miért történt ez és mi a további szándék? Adatokkal, dátumokkal.
A mindenféle célkitűzések és tervek hangoztatása megy, de jó lenne látni valamit, ami tényleg megvalósul.
A kutyát nem érdekli már, hogy mit mond egy politikus (ciki foglalkozás). Az az érdekes, hogy mit tesznek!
Mivel viszik előbbre az országot?
Kíváncsian várom, ezügyben pl. bizonyíthatnának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.08.26 18:45

Ennyit a leépítésekről az államigazgatásban, azt sem tudják, hol van a bejárat a minisztériumba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html