Történetének legnagyobb uniós támogatását nyerte el a HungaroControl

A HungaroControl 3,5 milliárd forintból valósíthat meg újabb fejlesztéseket uniós forrásokból - adta hírül a cég. A társaság az elmúlt hónapokban négy projektje részesült fejlesztési forrásban, közülük a legjelentősebb a toronyirányítási rendszerek megújítási (mirTWR) programja.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 22. szombat, 13:16
Fotó: Napi.hu

A mirTWR program megvalósítására elnyert mintegy 3 milliárd forint által a következő években biztosítható a repülőtéri légiforgalmi irányításhoz szükséges technológiai infrastruktúra továbbfejlesztése - közölte a HungaroControl.

A vállalat világszínvonalú távoli toronyirányítás (Remote Tower) megoldását továbbgondolva hamarosan szimulációs környezetben tesztelheti Budapest, a Debrecen Airport és a pápai katonai repülőtér forgalmának egyetlen távoli helyszínről történő irányítását. A fejlesztés iránt a nemzetközi szakma is érdeklődik: a szingapúri Changi Repülőtér a budapestihez hasonló távoli toronyirányító központ prototípusát teszteli, a beruházásban a HungaroControl is részt vesz - derül ki a cég közleményéből.

Ugyancsak jelentős forrásban részesült a cég szakembereinek közreműködésével megalkotott Matias irányítói rendszer szoftverfejlesztése.

További két projektben pedig nemzetközi konzorciumok tagjaként vehetnek részt.

A 3,5 milliárd forint értékű támogatásból olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek tovább erősítik a repülésbiztonságot és segítik a légiforgalmi irányítás hatékonyságát - hangsúlyozza a HungaroControl.

HOZZÁSZÓLÁSOK