Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wizz Air forradalmasította a romániai légi közlekedést, az utolsó békeévben 2019-ben a Wizz piaci részesedése ötven százalékkal volt nagyobb, mint a két román társaságé, a Taromé és a Blue Airé együttesen - idézi a Magyar Nemzet Váradi Józsefet, a Wizz Air vezérigazgatóját, aki egy romániai konferencián értékelte a légipar és cége helyzetét.

Egy évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy a Wizz soha nem fog cargózni és Amerikába repülni - folytatta a szakember. Ehhez képest tavaly március-áprilisban csak cargóztunk és Amerikába repültünk. Miután megváltozott a perspektíva és az üzleti környezet, a gépek pedig álltak a földön, ez ígérkezett az egyetlen diverzifikációs lehetőségnek. A jelzett periódusban a cég 130 cargójáratot indított csak Magyarország és Kína között - köszönhetően a magyar kormánnyal kötött megállapodásoknak - a szerk. - egész Kelet-Európának ők szállították a maszkokat és a lélegeztetőgépeket.

Váradi sokkal inkább bízik a hosszú távú talpra állásban, mint a rövid távúban. Azt tartja, hogy az emberek mobilitási igénye vissza fogja állítani az utazási kedvet. Rövid távon azonban minden bizonytalan, országonként más-más a helyzet, szinte lehetetlen vállalkozás átfogó koordinációs rendszer felállítása. Az iparág talán 2024-25-re jut újra a 2019-es szintre, a Wizznél viszont 2022-ben már konszolidált évben bíznak.