BUX
39138

Légiközlekedési céget vett Csányi

Az OTP-vezér százszázalékos tulajdonosa lett a légijármű-kölcsönzéssel, illetve nem menetrendszerű légi szállítással foglalkozó Alexand-Air Kft.-nek.

NAPI, 2005. január 12. szerda, 07:45

A NAPI Gazdaság cikke

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egy 2003-as hír szerint az ötvenedik születésnapjára egy helikoptert kapott ajándékba - a Magyar Hírlap információi szerint - a barátaitól, s valószínűleg ehhez köthető az a közelmúltbeli cégbírósági bejegyzés, amely szerint Csányi most százszázalékos tulajdonosa lett a légijármű-kölcsönzéssel, illetve nem menetrendszerű légi szállítással foglalkozó Alexand-Air Kft.-nek.

A csaknem 50 millió forint jegyzett tőkéjű céget vélhetően ehhez kapcsolódóan alapította Szomszéd Judit és Nobilis Kristóf, utóbbi a Ringier tavalyi A 100 leggazdagabb magyar című kiadványában 6,8 milliárd forintra becsült vagyonával a 28. helyen áll.

Az Alexand-Air említett két tulajdonosa tavaly megvált a vállalkozástól, amikor is a cég Spéder Zoltánnak, az OTP Bank vezérigazgató-helyettesének a tulajdonába került, aki maga is tagja a top 100-nak, s 8 milliárdos becsült vagyonával még meg is előzi Nobilist: mindketten jórészt ingatlan, részvény- és egyéb befektetések révén alapozták meg vagyonukat. Információink szerint most átruházással került Spédertől a vagyonosok által leggazdagabbnak tartott Csányihoz az Alexand-Air Kft. 100 százalékos üzletrésze.