A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Kutatás-fejlesztési és Innovációs Platform létrehozásáról 2015. május 8-án együttműködési megállapodást írt alá tizenegy felsőoktatási intézménnyel, a KTI Közlekedéstudományi Intézettel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével - közölte a társaság.

Az együttműködés célja a léginavigációs tevékenységgel szorosan összefüggő K+F és innovációhoz kapcsolódó területek feltárása, közös projektek koordinációja, az oktatók, hallgatók kutatómunkájának, nemzetközi kapcsolatépítésének támogatása, valamint európai uniós pályázati lehetőségek kiaknázása.

A HungaroControl kezdeményezésére a légiközlekedési iparág fejlesztésében érintett hazai egyetemek és intézmények összefogásával, egy nemzeti léginavigációs tudásbázis kialakítása kezdődhet meg. Az együttműködés célja, hogy támogassa a magyarországi kutatómunkát, megteremtse az összeköttetést a hazai K+F erőfeszítések és az európai szintű kezdeményezések között, és ezáltal megalapozza egy regionális léginavigációs tudásközpont létrehozását. A platformban részt vevők egymás tudástőkéjének kiegészítésével eredményesen szerepelhetnek hazai és nemzetközi K+F programokban, hatékonyabban tesztelhetnek új módszereket, gyorsabban implementálhatnak új technológiákat. A HungaroControl kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének erősítésével válaszol azokra a kihívásokra, amelyek elé az európai légi fogalom növekedése és az Unió Egységes Európai Égbolt (Single European Sky, SES) keretszabályozásának integrációs és hatékonyságjavító törekvései állítják a kontinens léginavigációs szolgáltatóit.

Az együttműködés keretein belül a Magyar Légiforgalmi Szolgálat a KTI és az MTA SZTAKI elismert szakemberei mellett a következő felsőoktatási intézmények kutatóival fog együtt dolgozni: Budapest Corvinus Egyetem (Marketing Tanszék és Vezetéstudományi Intézet); Budapesti Műszaki Egyetem, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar (VRHT és KJIT), valamint Villamosmérnöki és Informatikai Kar (HVT); Debreceni Egyetem; Kecskeméti Főiskola; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; Nyíregyházi Főiskola; Pannon Egyetem; Széchenyi István Egyetem. A HungaroControl jelenleg épülő nemzetközi léginavigációs K+F+I (kutatás-fejlesztési és innovációs) központja páratlan oktatási és szimulációs infrastrukturális lehetőségeket biztosít az együttműködési platformban résztvevő intézmények szakemberei számára.