Eredményesnek tekinti a vegyipari szakszervezet (VDSZ) a Hankook Tire Magyarország Kft.-nél folytatott bértárgyalásokat, mert a cég ma először érdemi javaslatot tett: 5,5 százalékos emelést minden fizikai dolgozónak és átlagosan 5 százalék korrekciót a szellemi foglalkozásúaknak - írja közleményében a VDSZ. Az azonban nem derül ki a közleményből, hogy ezt el is fogadja-e a szakszervezet.

Az ajánlat ugyanis elmarad a több mint 10 százalékos szakszervezeti követeléstől. Mivel azonban eddig a cég vezetése semmilyen ajánlattal nem állt elő, ezért a szakszervezet már ezt is sikerként értékeli. A korábban megalakított sztrájkbizottság ennek ellenére nem oszlik fel, mert Székely szerint az a dolgozók felhatalmazására alakult meg, s feloszlatni is csak közös döntéssel lehet.

Az ajánlat része a 6,25 százalékos cafeteriaemelés, és az ahhoz kapcsolódó 4 százalékos adó átvállalása is. A béremelést januártól visszamenőleg kapják az alkalmazottak. A munkáltató a korábbi tárgyalások során ígéretet tett annak a szakszervezeti követelésnek teljesítésére is, miszerint a cég eredményes termelése esetén az év végén egy havi bérnek megfelelő nyereségalapú extrabónuszt is kioszt a dolgozóinak - tudatta Székely Tamás, a VDSZ elnöke.  A cég egyébként több mint 30 milliárd forintos nyereséggel zárta a 2012-es évet.