Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sok olyan útszakasz van a magyar fizetős hálózatban (hogy mennyi azt nem árulják el), ahol egy felhajtó és egy lehajtó között nincs fix ellenőrzési pont - mondta Börzsei Tibor, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón lapunk kérdésére.

Ez ezért lényeges, mert ezeken a szakaszokon az autósok idén januártól megúszhatják a fizetést abban az esetben, ha nem találkoznak mobil ellenőrző egységgel (autóval). Erre a NÚSZ is számít, ugyanakkor úgy vélik nagyon minimális lesz a bliccelők száma. Bár a tavalyi pótdíjbevételekről még nincsenek hivatalos adatok az már most látszik, hogy a matricaeladások számának növekedése ellenére nem kellett több pótdíjat kivetniük.

A cég szerint az emberek zömmel feledékenységből bliccelnek.

A téma azért is érdekes, mert - ahogy korábban mi is megírtuk - Fónagy János, az NFM államtitkára korábban pont azért érvelt az utólagos vásárlás ellen, mert sokan bliccelhetnek. Jelenleg a cégnek 45 ellenőrző-autója és további 6 mobil egysége van. Ezekkel 550 különböző helyre tudnak kiállni.

Kisebb lesz a tévedés lehetősége

Az elmúlt években milliókat dobtak ki az autósok azért, mert D1 kategóriában az év második felében vettek éves matricát a haviak helyett. Ezt a NÚSZ úgy fogja kiküszöbölni, hogy oktatja majd a viszonteladókat. A cél az, hogy szóljanak az autósoknak, ha anyagilag rossz döntést hoznak.

Nőttek a számok

Tavaly 13,9 millió e-matricát adtak el, 7,8 százalékkal többet, mint 2016-ban. Az autósok 68,7 milliárd forintot fizettek ki - mondta Bartal Tamás, a NÚSZ igazgatóságának elnöke.

A növekedésben kiemelkednek az éves és a megyei jogosultságok, amelyekből 12,2, illetve 13,7 százalékkal adtak el többet.

Az 1,7 millió megyei matricából közel 1 millió szólt Pest megyére, majd Fejér (185 ezer) és Győr-Moson-Sopron (124 ezer) következett.

43 ezer olyan autós volt, aki Pest, Fejér és Somogy megyei matricát vett (ez lényegében a Budapest-Balaton viszonylatot jelenti). Ha ezek az autósok éves matricát vettek volna, akkor 1,2 milliárddal többet fizettek volna ki - mondta Bartal Tamás.

Az összes e-matrica 44 százalékát külföldi rendszámú autóra vették. Ez növekedést jelent a 2016-os 42,2 százalékhoz képest. Ebből az is következi, hogy az összeladások növekedését is a külföldiek húzták. Ha csak a magyar rendszámra vett matricákat nézzük, akkor a növekedés 3,9 százalékos. A külföldiek körében egyébként a heti matrica a legnépszerűbb, amelyből többet vesznek mint a magyarok.

Elővásárlás

Az autósok 2016 vége óta már decemberben megvehetik a következő évi éves vagy megyei jogosultságukat. Ez a lehetőség úgy tűnik, bejött az autósoknak, mivel most decemberben 59 százalékkal többen éltek a lehetőséggel, mint korábban. Ez 121 ezer e-matricát jelent.

Ehhez hozzáadva a január első három hetében elkelt matricákat, már 14,3 százalékos a növekedés (1,2 millió matrica).

A kép forrása: MTI Fotó/Vajda János