Lehet devizára váltani! - Nem lesznek olcsóbbak a forinthitelek (új)

A bankok nem követik autmatikusan a jegybank kamatdöntéseit, így a tegnapi monetáris lazítás sem igazán fog megjelenni a pénzintézeti termékek esetében. Ez elsősorban a lakáshitelekre igaz.
NAPI, 2007. szeptember 25. kedd, 07:55
Fotó:

A kamatokra vonatkozó döntést több tényező befolyásolja, közülük az egyéb üzletpolitikai szempontok mellett csak egy a mindenkori alapkamat mértéke, amelynek aktuális követéséről egyelőre nem döntött a bank árazási testülete - tudtuk meg az OTP-nél. A legnagyobb magyar banknak viszont - éppen a kamatvágással kalkulálva - jelenleg valamennyi akciós betéti terméke fix kamatozású, ennek megfelelően azok kamata a futamidő végéig nem változik.
Amennyiben az alapkamat változik, nagyobb az esélye a piaci elmozdulásnak, egyelőre még vizsgáljuk ennek lehetőségét - tudta meg lapunk a Budapest Banknál (BB). A K&H Bank szerint a rendkívül éles verseny miatt elképzelhető, hogy a betéti kamatszint nem csökken egyhamar. Hasonlóan vélekednek az Ersténél is, ahol kifejtették: az akciós kamatokat ilyen kismértékű változás általában nem érinti.

A lakossági (elsősorban az akciós) betétek árképzése a kiélezett piaci verseny miatt nagyon alacsony jövedelmezőséget biztosít, ezért ezen betétek esetében a profitabilitás fenntartása érdekében érvényesítenünk kell a kamatcsökkenést - mondták viszont a CIB-nél. A Raiffeisen Bank szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy az előző alapkamat-csökkentéskor a piac egésze ugyanúgy reagált az eseményekre: míg a normál betétek kamatszintjébe szinte teljesen beépült a csökkentés, az akciós ajánlatokba alig. Ez a rugalmatlanság persze a nagy kamatadós lejáratnak is köszönhető volt. A jövőben így a bank szakemberei szerint valószínűsíthető, hogy az alapkamat-csökkentések mérsékelni fogják az akciós ajánlatokat is, de jóval kisebb mértékben, mint a normál kamatokét. Ugyanakkor - hangsúlyozták - az akciós kamatoknál figyelembe kell venni a betéti termék típusát is, hiszen a kombinált termékek betéti kamatát kevésbé befolyásolja az alapkamat változása, mint a tiszta betéti ajánlatokét.

A hitelek esetében sem várható nagy felfordulás a kamatvágást követően, ami főleg a lakáshitelekre igaz. A forintalapú nem támogatott lakáshitelek és jelzálog típusú hitelek esetén - hangsúlyozzák az OTP-nél - az ügyfelek számára adott a lehetőség, hogy hitelüket a jóval kedvezőbb kamatfeltételű, devizaalapú hitelekre konvertálják. Ráadásul a bankon belüli hitelkiváltást az ügyfelek számára költségmentessé tette a bank. Az Ersténél a teljes lakáshitel-állomány közel 38 százaléka forintalapú, de ezek 99 százaléka támogatott hitel, amelyek árazásánál jogszabály írja elő a kamatplafont. A maradék egy százaléknál (piaci kamatozású lakáscélú hitel) az Ersténél sem várható kamatváltozás. Azért sem - indokolta a bank -, mert ez a termék jelenleg egyáltalán nem keresett, sőt az ügyfelek folyamatosan alakítják át ezeket a forintalapú hiteleket devizahitelekké.

HOZZÁSZÓLÁSOK