Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mindössze két ajánlattevő közül, az előzetesen becsült árnál drágábban nyert vasúti közbeszerzést Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester R-Kord Kft.-je - a céget ezúttal a több évtizede a MÁV-nak, GYSEV-nek és MVM-nek dolgozó Prolan Irányítástechnikai Zrt. vonja be a munkába - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). A cégadatokban nem látható tulajdonosi hátterű Prolan Zrt. önállóan is nyert a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tenderén.

(A közbeszerzési eljárást a szerződéses árak és a kevés ajánlattevő miatt a K-Monitor és a Transparency által is fejlesztett Red flags program is megjelölte, mint olyan közbeszerzési dokumentum, amely korrupciós szempontból kockázatos lehet - ami ugyan nem jelenti automatikusan azt, hogy az eljárás korrupt.)

A NIF Zrt. 2017 augusztusában írt ki közbeszerzést a központi forgalomirányító rendszer kiépítésére a MÁV Zrt. két vonalszakaszára vonatkozóan, valamint a harmadik részteljesítésben "a közúti-vasúti kereszteződések közlekedésbiztonságának javítására, a biztosítóberendezési áramellátások korszerűsítésére". Végül két részre vonatkozóan decemberben nyerteseket hirdettek, a harmadik részteljesítésben azonban az érvénytelen ajánlatokra hivatkozva nem választottak nyertest.

Az EU támogat

A nettó 14 milliárd 50 millió forint értékű fejlesztést az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program (IKOP) keretében uniós támogatással finanszírozzák.

Az R-Kord és a Prolan közösen végezheti el a Pusztaszabolcs és Dombóvár közötti vasúti szakasz központi forgalomirányító rendszerének kiépítését, nettó 7,36 milliárd forintért (a szerződés értékét előzetesen 6,6 milliárd forintra becsülte a NIF). A Rákos-Újszász-Szolnok szakaszon a Prolan önállóan tett ajánlatot, és nyert nettó 6,69 milliárd forintért (a munka előzetesen becsült értéke 5,7 milliárd forint volt). A cégekkel december 19-én írt alá a NIF a vállalkozási szerződéseket. Mindkét részteljesítésre két-két ajánlat érkezett, a nyertesek mellett a budaörsi székhelyű Termini-Rail Kft.-jé - derül ki a közbeszerzés eredményéről szóló hirdetményből.

Volt MÁV-os a Prolannál

A Prolan Zrt. igazgatóságának tagja - a Céginfo.hu adatai szerint - 2017 márciusától Feldmann Márton, aki korábban többek közt igazgatósági tag volt a GYSEV-nél (2009-2010-ben), a MÁV-HÉV Helyiértékű Vasút Zrt.-nél (2016 novemberétől 2017. január végéig) és megfordult a MÁV-Start Zrt.-nél (2014. októbertől 2017. január 1-jéig), valamint Mráz Dániel Emánuel is, aki a kormánynak is dolgozó Nézőpont-csoportot vezető Mráz Ágoston Sámuel testvére.

A Prolan 2016-ban 5,4 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, az üzleti év végén a közgyűlése az adózott eredményből és az eredménytartalékból 488 millió forint osztalék kifizetését hagyta jóvá a tulajdonosoknak - derül ki a cégadatokból. Az összegből 188 millió forintot az osztalékelsőbbségi részvények elsőbbségi osztalékára, 300 milliót pedig az osztalékelsőbbségi és törzsrészvényekre fizették ki - a részvényesek egyedi döntése alapján euróban. A részvényesek neve azonban nem derül ki a cégadatokból.

A NIF Zrt. szintén tavaly decemberben szerződött az R-Korddal az Ebes és Debrecen közti vasúti szakasz teljes átépítésére, a cég a V-Híd Építő Zrt.-vel közösen dolgozik nettó 13,8 milliárd forintért.