Leiskolázták Európát a magyar élelmiszerboltok

A magyarországi élelmiszer-kiskereskedelmi boltok bevétele 5,5 százalékkal emelkedett 2015 negyedik negyedévében tavalyelőtt október-decemberhez viszonyítva a Nielsen piackutató adatai szerint, európai összehasonlításban ez a második legnagyobb mutató Törökország után.
MTI, 2016. február 18. csütörtök, 17:13
Fotó: Napi.hu

Mennyiségben 2,4 százalékkal bővült a forgalom, ez pedig a harmadik legnagyobb mutató Írországot és Görögországot követve. Az átlagárak 3,1 százalékkal emelkedtek. A vizsgált huszonegy európai ország élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma értékben 2,1 százalékkal, mennyiségben 0,8 százalékkal emelkedett a tavalyi év negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A napi fogyasztási cikkek negyedik negyedéves összehasonlításban átlagosan 1,3 százalékos drágultak a vizsgált országokban, ez öt év óta a legalacsonyabb mértékű átlagos európai áremelkedés.

Az öt nagy európai piac közül Spanyolországban nőtt a leginkább, 2,7 százalékkal az értékben mért forgalom. Németországban és Franciaországban ez az érték egyaránt plusz 1,5 százalék, Olaszországban plusz 1,4, míg az Egyesült Királyságban mínusz 0,5 százalékot mértek - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK