Lemondott a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke

Lapunk információi szerint lemondott a magán-nyugdíjpénztári szektor száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról Nagy Csaba, aki egyben az OTP-pénztárak vezetője.
B. Varga Judit, 2010. november 18. csütörtök, 08:27
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke.

Az indoklás szerint távozását a csoporton belüli elfoglaltsága indokolta. A szektorban azonban azt beszélik, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor nem akarta, hogy a magánpénztárak körül kialakult, a jövőben nagy valószínűséggel elmérgesedő csatározás közepette gyakran hangozzék el a bank neve.

Nagy Csaba utódja Bába Julianna, az AXA Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke lett. A vezetőváltás alighanem módosulást hoz a Stabilitás stratégiájában is. A szövetség, úgy tudjuk, még erőteljesebb ellenkampányba kezd. A magán-nyugdíjpénztári tagok bruttó béréből levont nyugdíjjárulék jelenleg már teljes mértékben az állami nyugdíjalapba kerül (és ez 14 hónapon keresztül így lesz), ráadásul megnyílt a lehetősége annak, hogy a tagok visszalépjenek az állami rendszerbe.

Ennek technikai lebonyolítása azonban még nem megoldott. Aki a visszalépés mellett dönt, annak az eddig egyéni számlán felhalmozott megtakarítása eszközökben (tehát például állampapírokban, részvényekben) átkerül egy, a kormány által kijelölt szervhez. Ilyen szerv azonban egyelőre nincs. A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter a múlt héten azt mondta: a Nemzetgazdasági Minisztériumban már az utolsó fázisban van az átlépés pontos szabályairól szóló törvény. A szektor és a kormányzat között alighanem ennek nyilvánosságra kerülése után indul meg az igazi harc. Jobb esetben csak az ügyfelekért.

HOZZÁSZÓLÁSOK