A K&H Banknál is egyre népszerűbbek az új feltételű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) kombinált lakáshitelek. Míg január elejétől június 30-ig a korábbi feltételekkel csak 75 régi "szocpol" típusú lakáshitel-igénylést nyújtottak be az ügyfelek, az új feltételű családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) együtt az elmúlt 3 hónap alatt mintegy 1000 kérelem érkezett a pénzintézethez, közel 700 igénylés használt lakás vásárláshoz.

A hitelkérelmek idei átlagos összege 7 millió forint. Várakozása szerint - figyelembe véve a kedvező gazdasági környezetet, valamint a korábbi hitelek kiváltásával járó állománymozgást is - idén 150-200 ezer lakás adásvétele várható a magyar piacon, ami a gazdasági válság előtti átlagnak felel meg. Ez bizakodásra adhat okot a bankok számára, hiszen hasonló mértékű felfutás lehet a lakossági jelzáloghitelek piacán is - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Az adásvételi tranzakciók száma több mint 44 százalékkal bővült, mind a készpénzes, mind a hitelre történő lakásvásárlások száma nőtt, részben azért is, mert emelkedett a befektetési célú lakásvásárlások száma.

A csok használt lakás vásárlására és bővítésére igényelhető idén július 1-től. A használt lakásra igényelhető kedvezmény megegyezik az új lakásra igénybe vehetővel, a támogatás összege 500 ezer forint és 3,25 millió forint között változhat a gyermekszámtól, a lakás nagyságától és energetikai minősítési osztályától függően.

A K&H-nál az év első 9 hónapja alatt 48 milliárd forint lakossági jelzáloghitelt folyósítottak, ennek több mint 90 százaléka lakáscélú jelzálogkölcsön volt, míg a maradék szabad felhasználású jelzáloghitel. A bank aktív szereplője volt a forintosítást követő hitelkiváltási piacnak is, hiszen 30 százalékot meghaladó piaci részesedést ért el e szegmensben.

A K&H jövőre megalapítja saját, 100 százalékos tulajdonában lévő jelzálogbankját, hogy ezáltal eleget tegyen az MNB új szabályozási követelményeinek. Az MNB áprilisban jelentette be: rendeletben írja elő minden, jelzáloghitelezést folytató magyarországi banknak, hogy 2016. október 1-jétől jelzálog hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában kell finanszíroznia.

A K&H számos, az anyabank, a KBC bankcsoportjában meglévő jelzálogbankot megvizsgált, és ezt követően stratégiai döntést hozott saját jelzálogbank megalapításáról. A K&H 50-90 milliárdnyi jelzáloglevelet bocsáthat majd ki saját jelzáloghitelei mögé a néhány százmillió és egymilliárd forint közötti költséggel megalapítható leány-jelzálogbankja segítségével - tette hozzá Bába.