Lépéshátrány az adathalászokkal szemben

A kibertámadások hátráltatják az infokommunikációs megoldások széles körű elterjedését és egyre több politikai támadás is éri a világhálót
Diószegi József, 2011. április 29. péntek, 08:46
Fotó: Napi.hu

A gazdasági élet biztonságos működése miatt mára kritikus kérdéssé vált az információs infrastruktúrák zavartalan működése − mondta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára a magyar soros elnökség által rendezett balatonfüredi konferencián. A kritikus infrastruktúra-védelem nem kizárólag biztonsági kérdés, szoros összefüggésben van az Európai Unió versenyképességével is.

A kibertámadások hátráltatják az infokommunikációs megoldások (internetes fizetés, bankkártyahasználat) széles körű elterjedését és egyre több politikai támadás is éri a világhálót. Ezért Európának foglalkoznia kell a digitális bűnözés megelőzésével, válaszlépéseit az aktuális fenyegetettséghez mérten kell megterveznie − hangsúlyozta Nyitrai, aki szerint a kritikus infrastruktúra-védelem helyzete az Európai Unióban jelentős mértékben javult ugyan az elmúlt időszakban, azonban a hálózatokhoz való hozzáférést biztosító eszközök rohamos ütemű terjedése sokkal gyorsabb a biztonsági megoldások fejlesztéseinél. A felhasználók így gyakran kerülnek lépéshátrányba az adathalászokkal szemben, ezért európai összefogás szükséges az információs infrastruktúrák naprakész védelmének területén.

HOZZÁSZÓLÁSOK