Lépett a kormány: stratégiailag kiemelt cég lett a tönkrement boltlánc

Stratégiailag kiemelt céggé nyilvánította a kormány a felszámolás alatt lévő, korábban a CBA-hoz tartozó Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t.
Csernátony Csaba, 2017. június 13. kedd, 08:44
Fotó: Napi.hu

A felszámolás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet lett a legfrissebb Magyar Közlöny (pdf) szerint. A Palóc korábban a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként működött. Több mint 80 boltjával Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatója volt.

A bíróság május elején rendelte el a több mint 400 hitelezőjének tartozó Palóc Kft. felszámolását. (A CBA tavaly szeptember közepén kizárta hálózatából a Palóc Nagykert.) A boltlánc volt dolgozói, akik még mindig a ki nem fizetett bérükre várnak, várhatóan a Bérgarancia Alapból kapják meg az elmaradt fizetésüket.

Mi az a stratégiailag kiemelt jelentőség?

A törvény szerint azok a cégek válhatnak "stratégiailag kiemelt jelentőségűvé", amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való egyezséghez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik.

Emellett kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb és egységesített eljárás szerint menjen végbe. Ezen cégek csőd- és felszámolási eljárását az általános szabályoktól eltérő szabályok szerint kell lebonyolítani; élükre állami vagyonfelügyelőt vagy felszámolót neveznek ki.

Az állam megmentő keze

A 1991-ben alapított Palóc Nagyker 2016 nyaráig jól működött és növekedett, ám a dohányforgalmazás kiesése, a vasárnapi zárvatartás miatti forgalomkiesés, a Nébih-adó (élelmiszerlánc-felügyeleti díj), a tranzakciós illeték bevezetése, a reklámadó bevezetése, az útdíj bevezetése, a rehabilitációs hozzájárulás emelkedése, a kötelező garantált bér emelkedése és a járuléktöbblet hatása, a beszállítóknak való fizetési határidő csökkenése pecsételte meg - írta az Index tavaly a boltlánc csődjéről szóló részletes összeállításában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.06.13 14:12

@Marzipan:
en inkabb azt emelnem ki, hogy ezeknek az intezkedeseknek a nagy reszet az o helyzetbe hozasukra talaltak ki. magyarul a szandek ellenere is tonkrementek az addig hibatlanul teljesito uzletek. ez egyebkent jo dolog, ennyivel kevesebb haszontalan, minimalberert dolgoztato, kizsigerelo magyar tulajdonos lesz a piacon, igy ennek fenyeben az elorelepes megkerdojelezhetetlen. ez is egy fajta felzarkozas, bar mindent megtett a cidesz ellene...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2017.06.13 09:15

jól működött és növekedett, de sorsát megpecsételte
a dohányforgalmazás kiesése,
a vasárnapi zárvatartás miatti forgalomkiesés,
a Nébih-adó (élelmiszerlánc-felügyeleti díj),
a tranzakciós illeték bevezetése,
a reklámadó bevezetése,
az útdíj bevezetése,
a rehabilitációs hozzájárulás emelkedése,
a kötelező garantált bér emelkedése és a járuléktöbblet hatása,
a beszállítóknak való fizetési határidő csökkenése

Mindent elmond a kormány gazdaságirányítási módszereiről
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html