Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte Pákozdi Szabolcs, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jogviszonyának megszüntetését - adta hírül az NGM.

Az indoklás szerint a cég nem biztosította a pályázat összhangját a kiírással, és a mentorálás során nem a kellő körültekintéssel járt el.

A 444.hu írta meg nemrég, hogy a hazacsábított fiatal vállalkozók, nem kapták meg időben a támogatást az NGM-től, így nem tudták beindítani a vállalkozásaikat, viszont már kiszállni se nagyon tudnak az egészből.

Egy nekik nyilatkozó fiatal robotokat fejlesztő startupot szeretett volna indítani,  februárban kezdte az előírt képzést és arra számított az üzleti tervében, hogy augusztusban megkapja a támogatást, és már akkor neki is állhat a társaival a fejlesztéseknek. Augusztusban viszont kiderült hogy rossz kitöltési sablont kaptak az üzleti tervükhöz így újra kellett írniuk az egészet, amin aztán két hónapig ült az OFA. Mivel közben a cégeknek a járulékokat is fizetniük kellett csapdahelyzetbe kerültek.

A 444.hu cikke szerint a kormány adatbázisában látszik, hogy Tamásékhoz hasonlóan még 66-an pályáztak, összesen 193,1 millió forint értékben, de az NGM alá tartozó irányító hatóság fél év alatt egyetlen pályázatot sem bírált el.

A kormány 2016 januárjában indította ezt a programot, amelynek a lényege, hogy az állam hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást ad azoknak a 25 év alatti fiataloknak, akik Budapesten vagy Pest megyében indítanak mikrovállalkozást. A támogatásra pályázni kellett, de ehhez előbb el kellett végezni egy az OFA által szervezett nyolc hetes képzést, amelyen vállalkozási ismeretekre oktatták a fiatal vállalkozókat és segítettek megírni a pályázathoz szükséges üzleti tervet is.