Lesz-e elbocsátás az Alstom magyar leányánál?

Az Alstom-csoport 1300 fős leépítési terve várhatóan nem érinti a magyarországi leányvállalatot, az Alstom Hungária Zrt.-t - közölte a magyarországi cég.
MTI-Eco, 2013. november 6. szerda, 23:21
Fotó: Napi.hu

Azt, hogy az Alstom francia ipari csoport legalább 1300 munkahelyet megszüntet "elsősorban Európában", és a budapesti metrószerelvényeket is gyártó részlege, az Alstom Transport vagyona egy részének eladására készül, Patrick Kron, a vállalat elnöke jelentette be szerdán Párizsban. A bemutatott "akciótervet" a "gyenge növekedési forgatókönyvvel" indokolta.

Az Alstom Hungária Zrt. közölte: a létszámleépítéseket elsősorban azon országokban hajtja végre a vállalat, amelyekben jelentős gyártókapacitásokkal, ebből adódóan számottevő dolgozói és adminisztratív létszámmal rendelkezik.

Mivel Magyarországon az Alstomnak gyártókapacitása nincs, ellenben két futó projektje - az M2-es és M4-es metróvonal szerelvényeinek szállítása és üzembe helyezése -, valamint jelentős K+F tevékenysége van, a tervezett leépítés a vállalat magyar munkavállalóit előreláthatólag nem érinti.

Az Alstom Transport Patrick Kron elnök-vezérigazgató által bejelentett kisebbségi részesedésének tervezett eladására azért van szükség, mert az Alstom-csoport az elmúlt hónapokban több olyan kiemelkedő nagyságrendű megbízást is elnyert - például egy 4 milliárd euró értékű, 1300 vonatszerelvény gyártására szóló megrendelést Dél-Afrikában -, amelynek finanszírozását csak külső forrás bevonásával tudja megvalósítani - tájékoztatta az MTI-t a magyar leányvállalat.

HOZZÁSZÓLÁSOK