Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gépkocsivezetők a dombovári telephelyen jelenleg a teljes munkabeszüntetést fontolgatják - mondta el Dobi István a gépjárművezetőket képviselő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke lapunknak. A vSZAKSZ a kollektív rendkívüli felmondást javasolja a munkavállalóknak, mivel ez lenne ez egyetlen jogszerű megoldás a munkabeszüntetésre - fogalmazott Dobi. Az érdekképviselet vezetőjének a vállalat megtiltotta, hogy belépjen a telephelyre, ezért a SZAKSZ rendőrségi segítséget is kért.

Kedden spontán munkabeszüntetést tartottak a Gemenc Volán (GV) alvállalkozójának, az Orangeways Zrt.-nek dolgozói miután elmondásuk szerint bérüket többszöri alkalommal nem utalta időben a cég.

Lapunk megkeresésére Amrein Károlyt a GV vezérigazgatója és a Kovács Miklós az Orangeways vezérigazgatója is egyhangúlag elítélte és törvénytelennek nevezte a dolgozók akcióját, aminek, mint mondták: viselni kell a következményeit. A munkavállalók három napos késéssel ugyan de megkapták bérüket, az Orangeways minden kötelezettségének eleget tesz, az akciót a érdekképviselet a szervezte zavarkeltés céljából - állítja Kovács. Nálunk szigorúbbak a feltételek, mint egy állami vállalatnál ezért kiskapukkal, kollektív szerződések mögé bújva próbálnak egyesek kibújni a munka alól - mondta Kovács. Hozzátette: a közszolgáltatást akkor is megoldják ha további munkavállalók sem veszik fel a munkát. Aki azonban erre az útra lép, azt szintén elbocsátjuk.

A vezérigazgató szerint a közszolgáltatásért felelős GV és a többségi tulajdonos az MNV Zrt.-vel folyamatosan egyeztetve mindent megtettek annak érdekében, hogy a személyszállítás nagyobb fennakadások nélkül teljesüljön. Az előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés a foglalkoztatás biztosítása érdekében kötött azon megállapodásnak sem felel meg, melyet két hónappal ezelőtt kötöttek a szakszervezet, a Volán társaság, az alvállalkozó és az MNV Zrt. képviselői. Ezen megállapodásban a felek rögzítették, hogy munkaügyi vitában felsővezetői egyeztetés történik, melyre a keddi munkabeszüntetést megelőzően a munkáltatói oldal készsége ellenére nem került sor.

Kovács emellett azt állítja, hogy Dobi István semmilyen jogi kapcsolatban nem áll a céggel tehát nem kompetens nyilatkozni, és eljárni sem. Dobi jogtalan rágalmazásai ellen megtesszük a szükséges jogi lépéseket -fogalmazott Kovács.