Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mediaworks Hungary Zrt. és vele a kiadó tulajdonában levő 12 megyei újság a napokban került az újonnan létrehozott Opimus Press Zrt.-hez. A Mediaworks igazgatóságába október 25-én bekerült Liszkay Gábor, a kormánybarát Magyar idők napilapot és Karc FM rádiót működtető Magyar Idők Kiadó Kft. tulajdonosa, valamint Lóczi János kiadóigazgató és Pintér Andrea jogász.

A hvg.hu híre szerint a kormányközeli vállalkozók következő célpontja a Russmedia Kft. lehet, a cég már közel áll a felvásárláshoz. Az osztrák tulajdonban levő kiadó három napilapot publikál, hozzá tartozik a Hajdú-Bihari Napló, a borsodi Észak-Magyarország és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kelet-Magyarország (képünkön). A tranzakcióról a cég ügyvezető igazgatója, Fodor István nem kívánt nyilatkozni a hvg.hu-nak.

A publikus cégadatokból látszik, hogy a kiadót nemrég átszervezték: szeptember végén jegyezték be a Russmedia Digital Holding Kft.-t, amelyet a kiadóhoz hasonlóan Josef Kogler és Fodor István vezet, központja viszont Budapesten van. A holding egyetlen tagja a Russmedia Kiadó Kft. - vagyis a csoport többi cége, például a veszteséges ingatlankezelő kimarad belőle.

A holding alapítása persze nem jelent automatikusan eladást, ám hasonló modellt láthattunk nemrég a Mediaworks esetében is, ott is egy cégbe szervezték az eladásra kínált portfóliót - jegyzi meg cikkében a hvg.hu.

Változás itt is, ott is

A két legnagyobb példányszámban eladott megyei újságot, a csongrádi Délmagyarországot és a Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföldet kiadó Lapcom Kft. éléről a jövő év elején távozik Pallagi Ferenc. Ezt a vezérigazgató, egyben a szintén a Lapcom portfóliójába tartozó Bors főszerkesztője egy héttel a Népszabadság felfüggesztése után jelentette be. Ez is alapot adhatott azoknak a sajtóhíreknek, amelyek szerint a Lapcom is eladósorba került, és erről már Londonban tárgyalnak a kiadó tulajdonosaival, a kajmán-szigeteki bejegyzésű Radio Bridge Media Holding képviselőivel. Pallagi a hvg.hu-nak spekulációnak nevezte a Lapcom eladását.