Debrecenben együtt van jelen a megfelelő gazdasági és innovációs környezet, amire jó bizonyíték a város fejlődése, mások mellett a BMW autógyár beruházása - mondta az MTI szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az alapkőletételkor. Utóbbi kapcsán a tárcavezető azt mondta, bár a koronavírus-járvány a megvalósítást átmenetileg lelassította, a cél továbbra is az, hogy az eredeti menetrend szerint készüljön el a BMW új termelési egysége, amely kiemelten fontos a márka európai ellátási lánca számára. Ehhez a magyar kormány minden lehetséges támogatást meg fog adni, a BMW minden fórumon megerősítette változatlan elkötelezettségét és szándékát - mondta Palkovics.

Bács Zoltán egyetemi kancellár elmondta: a leendő, kis sorozatban vakcinák gyártására is alkalmas oltóüzem létrehozásával tovább erősödik az ipari-felsőoktatási együttműködés, mivel egy helyen valósul meg a kutatás, a fejlesztés, az innováció, és részben az oktatás, aminek eredményeként versenyképes, piacképes termékek és szolgáltatások jöhetnek létre.

Az innovációs központ háromszintes épülete startupok, kutatócégek és az egyetemi élet fontos találkozási pontja lesz: az oktatás, a kutatás és a versenyszféra szereplőinek lesz egyfajta "közösségi innovációs piactere" - tette hozzá a kancellár.

A Debreceni Egyetem élenjár a vakcina- és gyógyszerfejlesztésben, amit segít majd a leendő oltóanyaggyár, de az innovációban Debrecen nincs egyedül, a világ vezető műszaki intézménye, a MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Debreceni Egyetemet választotta partneréül - mondta az innovációs miniszter. (Remélhetőleg üzembe is áll majd az oltóanyaggyár, nem úgy mint a rekordgyorsasággal felépített kiskunhalasi járványkórház, ami "mérnöki és kivitelezési bravúr" volt - a szerk. Egy "nemzeti oltóanyaggyár" létrehozását évek óta tervezi az Orbán-kormány, ennek költsége több tízmilliárd forint lehet.)

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora szerint Magyarországon egyedülálló innovációs plázát hoznak létre, amelyben főként egészségipari és járműipari kutató laboratóriumokat alakítanak ki.

Papp László, Debrecen polgármestere azt mondta, a város ma Magyarország egyik gazdasági motorja, innovációs központja, ami a város és az egyetem közös sikere - írta az MTI.