Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A levelek a következő napokban az elektronikus tárhelyre érkeznek majd, és fontos információkat tartalmaznak mind a számlázó programot használók, mind a kézi számlákat kibocsátók számlaadat-szolgáltatását érintő szabályok alapvető változásáról.

A levelekben szó lesz a számlázásban életbe lépő fontos változásról, az online adatszolgáltatás tekintetében az alanyi mentes adóalanyokat és a kisadózókat érintő lényeges tudnivalókról, és az úgynevezett "tárgyi" adómentes ügyletek kezelésének szabályairól is - írta a NAV a közleményben.

Számlázás okostelefonról

Már elérhető a NAV saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók, letöltése és használata ingyenes. Az alkalmazás automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást - közölte az adóhatóság.

A hivatal az online számla rendszer 2018-as bevezetése óta biztosít ingyenes számlázó programot (online számlázó) a belföldi adóalanyoknak, amivel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. Most ehhez az ingyenes számlázó programhoz fejlesztett a hivatal az iOS (legalább 11.0 verzió) és Android (legalább 7.0 verzió) operációs rendszerekkel is kompatibilis online számlázó applikációt.

Az alkalmazás ingyenesen elérhető az Apple App Store és a GooglePlay áruházakból egyaránt. Az ingyenes számlázó programmal és a hozzá tartozó ugyancsak ingyenes mobilapplikációval nem jelent plusz adminisztrációs terhet a 2020. július 1-jén életbe lépő, kiterjesztett adatszolgáltatási kötelezettség.

Július 1-jétől a számlaadat-szolgáltatás minden belföldi adóalany számára kötelező lesz, aki másik belföldi adóalany részére, az áfatörvény szabályai szerint belföldön teljesített ügyletről állít ki számlát. Így például adatot kell szolgáltatni azokról a számlákról is, amelyek nem tartalmaznak áfát vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket