Péntek estétől lezárják a Nyugati utascsarnokát - egyes vonatok máshonnan indulnak majd

Péntek este 10 órakor elkezdődik a Budapest, Nyugati pályaudvar utascsarnok tetőszerkezetének felújítása, mely miatt a csarnokban található 10-13-as vágányt május 8. 22 órától május 11. hajnali 4 óráig tejles hosszában lezárják az utasforgalom elől - jelentette be a MÁV. A munkák ideje alatt ideiglenes menetrend lesz érvényben, több vonatot más budapesti állomásra irányít a Nyugati pályaudvarról.
Szabó Zsuzsanna, 2020. május 8. péntek, 15:31
Fotó: Napi.hu - Fotó: MÁV

A 143 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt, halaszthatatlanná vált az épületegyüttes tetőszerkezetének mielőbbi rekonstrukciója - közölte a MÁV.

A következő hónapokban ezért az éves szinten közel 18 millió ember által használt vágánycsarnok tetejét és a csatlakozó üvegszerkezeteket, valamint a pénztárcsarnok, a gyorsétterem és a homlokzati hat kisebb torony tetőszerkezetét felújítják - összesen körülbelül 8200 négyzetméteren. Az üveg függönyfal is teljesen megújul az épület mindkét végén, 2200 négyzetméteren. Mindezek mellett az állomásépület többi, mindezidáig fel nem újított tetőszakaszát is megjavítják, a csapadékvíz-elvezető rendszert részlegesen átépítik, a csarnokban a felsővezeték-hálózatot megújítják.

A rekonstrukció első szakaszában, ezen a hétvégén, május 8-án 22 órától 11-én 4 óráig az alábbi fontosabb korlátozások lesznek a menetrendben:

  • Május 8-án a Nyíregyházáról 16:36-kor induló Rózsa, a 17:36-kor induló Várda és a 18:36-kor induló Tulipán InterCity, továbbá a Szegedről 19:45-kor induló Tiszavirág, valamint a 20:45-kor induló Kárász IC vonat a Nyugati pályaudvar helyett Zuglóig közlekedik.
  • Május 9-én és 10-én a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Szeged viszonylaton közlekedő InterCity vonatok a Nyugati pályaudvar helyett Zugló megállóhelyről indulnak és oda érkeznek. Kivétel ez alól a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:45-kor és 3:45-kor induló sebesvonat, továbbá a Nyugati pályaudvarról 8:28-kor és 21:28-kor Záhonyba induló sebesvonat. Ezek a vonatok továbbra is a Nyugatiból indulnak és oda érkeznek. (A Debrecenből 2:45-kor induló és a Nyugatiból 21:28-kor induló sebesvonat csak szombaton, 9-én közlekedik.)
  • Május 9-én és 10-én a Nyugati pályaudvar helyett Zuglóból indul 3:49-kor Záhonyba személyvonat, 22:09-kor Kecskemétre gyorsított vonat, 4:19-kor Szegedre személyvonat. A Zuglóból 3:49-kor és 4:19-kor induló vonatokhoz csatlakozó betétjáratok indulnak a Nyugati pályaudvarról Zugló érintésével Kőbánya-Kispestre 3:37-korés 4:07-kor.
  • Május 9-én és 10-én a Nyugati pályaudvar helyett Zuglóig közlekedik a Kecskemétről 4:31-kor és a Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat.
  • Zugló megállóhelyre és Kőbánya-Kispestre a Nyugatiból induló és oda érkező elővárosi vonatokkal lehet utazni.

A felújítás második szakaszában, május 11-én 4 órától június 19-én 22:15-ig az alábbi fontosabb korlátozások lesznek:

  • A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon közlekedő sebesvonatok Zugló megállóhelyről indulnak és oda érkeznek a Nyugati pályaudvar helyett. A vonatokhoz az InterCity és elővárosi vonatokkal utazhatnak.
  • A Szolnokról 5:40-kor induló gyorsított vonat Zuglóig közlekedik. A Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat a Nyugati pályaudvarra érkezik. Zuglóból indul 17:34-kor Szolnokra egy gyorsított vonat hétfőtől csütörtökig.
Fotó: MÁV

A tetőfelújítással egy időben a Nyugati pályaudvar és a Kacsóh Pongrác úti felüljáró közötti szakaszon megkezdik a - Kőbánya-Teher állomás felé vezető - vágányok és váltók felújítását, átépítését a debreceni, szegedi és lajosmizsei vonatokat érintő sebességkorlátozások megszüntetése és a menetrend szerinti közlekedés javítása érdekében. A május 11-től augusztus végéig tartó munkálatok során a lehető legkisebb környezeti zajterhelésre törekszenek, de a korszerű földmunkagépek, vasúti és közúti tehergépjárművek, illetve pályafenntartási gépek is kelthetnek a szokottnál erősebb zajt. A zajterheléssel járó munkavégzés miatt a lakosság megértését és türelmét kéri a vasúttársaság.

A renoválás további szakaszaiban a befejezésig enyhébb korlátozások lesznek. A Nyugati pályaudvar utascsarnokának több ütemű lezárása idején, a május 8. és december 7. közötti időszakra vonatkozó menetrendek és a részletes utastájékoztatás elérhető a www.mav.hu/nyugati oldalon.

Díjszabási változások

A metrópótlás ideje alatt már érvényben lévő rendelkezés alapján, a BKK-bérlettel rendelkező utasok - a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között a feláras vonatokon történő utazási lehetőség biztosításán kívül - május 11-től június 19-ig minden vasúti jegytípus esetében felármentesen utazhatnak néhány átterelt sebesvonathoz csatlakozó záhonyi, nyíregyházi InterCity-n a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest közötti szakaszon. Az adott vonatra érvényes felárral nem rendelkező utas, a vonaton legfeljebb a menetjegyén feltüntetett kocsiosztályon, a szabadon maradt ülőhelyet foglalhatja el - hívja fel a figyelmet a MÁV.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.08 19:57

Érdeklődnék, hogy ez még Orbán-Mészáros mutyija, vagy már Karácsonyé?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html