A Porsche Hungaria Kft. nyerte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tenderét, amelyet protokoll célú autók beszerzésére írtak ki - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A Porsche Hungaria nettó 64 millióért szállítja a hat autót, rajta kívül még a Mercedes-forgalmazó Pappas Auto Magyarország Kereskedelmi és Szerviz Kft. tett ajánlatot, azonban ők a 80,1 milliós árral alulmaradtak.

A vásárlásra a külügynek egy tavalyi kormányhatározat alapján volt lehetősége, amelyben egyszeri 135 millió forintot irányoztak elő erre a célra. A kiírás eredetileg becsült értéke is ennyi volt, a végső ár áfával együtt 81 millió forint.

Többször is módosítottak

A tavalyi kiírás nem volt zökkenőmentes, ugyanis eredetileg 1 darab, az állami normatíva személygépjárművek 8. kategóriájába sorolt felső-közép kategóriájú személyautót, 4 darab 7-es kategóriájú autót és 1 darab 5-ös kategóriájú összkerékhajtású autót szerettek volna vásárolni.

Először idén módosították a kiírást, a 8-as helyett 9-es, a 7-es kategóriájúak helyett pedig 8-asokat szerettek volna beszerezni. Akkor a Napi.hu rá is kérdezett a módosítás okára, a Külügyminisztérium azonban kitérő választ adott: a kiírást a kormányhatározatnak való megfelelés jegyében módosították. Az is kiderült, hogy a tárcának van 6 protokoll-célú autója amelyek 7-9-es kategóriába vannak sorolva az állami normatíva szerint. Ezeket az autókat egyébként kizárólag védett személyek "mozgatására" lehet használni.

A második módosítást egy hónappal később tette közzé a tárca, ebben az 5-ös kategóriájú személyautót cserélték egy 4-es kategóriájú, minimum 7 személyes egyterűre.

A Napi.hu megkérdezte a tárcát, hogy milyen autókat vásároltak, amint válaszolnak, a cikket frissítjük.

Külön utakon jár a külügy

A tárca korábbi válaszában kiemelte, hogy a felső-vezetők az állami normatíva szerinti 7-es és 8-as kategóriájú autókat használnak. Ez minden bizonnyal így van, azonban náluk dolgozik a legtöbb államtitkár, akinek nem felel meg a kormányzati flottát domináló Skoda Superb.

Szabó László parlamenti államtitkár 2014 decembere óta egy 2014-es Mercedes ML 350 terepjáróval jár. Ennek utóda a GLE, jelenleg 17,7 millió forintos alapáron kapható. Szabó László a Mercedes előtt két hónapig egy 2010-es Audi A6-ost hajtott, korábban pedig egy 2012-es Mercedes Viano kisbusszal járt, de csak 3,5 hónapig.

Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár szintén nem "skodás". 2014 közepétől tavaly őszig egy 2007-es Mercedes E-osztállyal járt, azóta pedig egy 2011-es Audi A6-ost használ.

Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár is inkább a Mercedesek felé hajlik, ugyanis 2014 októbere és 2015 februárja között egy 2007-es E280-ast, most pedig egy 2010-es E350-est használ. Magyar Levente egyébként amellett, hogy államtitkár a, frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos is. )A Napi.hu korábbi összeállításából kiderül, hogy ezért a munkáért bruttó 373 900 forintot kap az államtitkári fizetése mellett.)

A tárcánál a kivételt Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár jelenti, aki egy 2011-es Superbbel jár.

Szijjártó Péternek miniszterként - egy korábbi módosítónak hála - lényegében bármilyen autója lehet. A külügy első embere több minisztertársához hasonlóan egy 2014-es VW Multivan kisbusszal jár. Korábban volt Superbje, egy régebbi Multivanja, sőt egy napig egy Mercedes E350-nel is járt.