Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatósági jóváhagyásokat követően a fővárosi gáztársaság 49,83 százalékos részvény adásvételi tranzakciója lezárult. A finanszírozáshoz szükséges forrásokat az MNV Zrt. bocsátotta az MVM Zrt. rendelkezésére.

A Főgáz Zrt. új igazgatóságai tagjává nevezték ki Laczó Sándort, Králik Gábort és Cseh Tamást, míg a felügyelőbizottság új tagjává választották Kóbor Györgyöt és Kiss Csabát. A vagyonértékelést független, nemzetközileg elismert szakértők végezték - adta hírül az MVM.

A Főgáz-csoport több mint kétmillió embert lát el Budapesten és környékén, valamint az ország 10 megyéjében. A több mint 1000 főt foglalkoztató cégcsoport mintegy 820 ezer fogyasztót lát el az 5800 kilométernyi jó állapotú, rendszeresen karbantartott gázhálózatán keresztül. A társaság a tavalyi évben közel 2 milliárd köbméter gázt értékesített egyetemes szolgáltatói és szabadpiaci tevékenysége keretében.

Az MVM Csoport az utóbbi három évben felkészült, hogy jelentős szerepet vállaljon a földgázpiacon, ma a gázüzletág szinte minden jelentős szegmensében képviselteti magát, a vertikális értéklánc az infrastruktúrától a kereskedelemig, és a tranzakció eredményeként az egyetemes szolgáltatásig terjed - mondta Horváth Péter, az MVM Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM és az RWE Gas International N.V. 2013. december 18-án írta alá a részvény adásvételi szerződést. A zrt. közgyűlésének korábbi döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint az MVM Zrt. legnagyobb tulajdonosa, a magyar állam képviseletében 41 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a tranzakció teljes körű finanszírozásához, amelyet az év folyamán tulajdonosi tőkeemelésből refinanszíroznak.

A tranzakció megvalósítását több nemzetközi tanácsadó - The Boston Consulting Group, PwC, KPMG és Siegler Weil Gotshal & Manges Ügyvédi Iroda - segítette, az általuk készített vagyonértékelések szolgáltak alapul a vételár meghatározásához.

A tranzakció zárásával párhuzamosan megkezdődnek a tárgyalások a Főgáz-csoport a Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló 50 százalék plusz 1 darab A sorozatú részvénycsomagjának, illetve 1 darab B sorozatú részvényének megvásárlásáról is. Egy az ügyletre vonatkozó márciusi kormányhatározat deklarálja, hogy a többségi részvénycsomag vételárának meghatározásához az MVM-nek a kisebbségi részesedésszerzésénél alkalmazott értékelési módszer az irányadó, ugyanakkor a tényleges vételár rögzítése majd az adás-vételi szerződésben történik meg.