Lézerfegyverrel védhető ki a madárinfluenza

Húszmilliárdos kiesést okozott tavaly a madárinfluenza, a járványvédelmi intézkedések továbbra is fennállnak, egy új megoldás révén azonban a károk elkerülhetők.
Domokos László, 2018. március 22. csütörtök, 16:02
Fotó: Unsplash

A Baromfi Terméktanács adatai szerint tavaly a madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent az azt megelőző évhez képest. A Földművelésügyi Minisztérium adatai azt mutatják, összességében a járvány mintegy 20 milliárd forint ágazati kárt okozott, amelyből a közvetlen kár - a leölt és megsemmisített állatok, takarmány, alomanyag - értéke 11-12 milliárd. Ezt tovább tetézi a nagyjából kilencmilliárdos közvetett - a vágó-, feldolgozóüzemek leállásából, vagy csökkentett vágásszámból adódó - veszteség.

Járványkitörés esetén az állatok és ragályfogó tárgyak ártalmatlanná tételét követően a helyiségeket és szállító járműveket hatósági felügyelet mellett fertőtleníteni kell, az újratelepítés csak a végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 nap után kezdődhet meg. Mindez jól mutatja, milyen súlyos következményei vannak a bekerülő kórokozónak - mondta Péter István, a témával hivatásszerűen foglalkozó Agrosol 2000 Kft. vezetője.

A szinte kivédhetetlen ragályt az Agrilaser részben orvosolhatja. A holland fejlesztés előnye, hogy nem árt az állatoknak, de a hagyományos megoldásokhoz képest valóban távol tartja a vadon élő madarakat az állattartó telepek közvetlen környezetéből. A fertőzés egyéb úton való behurcolását azonban nem akadályozza meg. Az egyszerűen programozható lézerfejegység 360 fokban, automatán mozog, így néhány, megfelelő helyre telepített készülék akár több hektárnyi területet is képes védeni a nagy hatótávolságnak köszönhetően. A speciális frekvenciájú zöld lézerfény a madarak felé irányítva egy közeledő fizikai tárgy benyomását kelti és a madarak túlélési ösztöneik miatt azonnal elrepülnek.

Fotó forrása: Unsplash.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK