Durván nekiment a Lidlnek a nemzeti agrárkamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja szerint a Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti. A kiskereskedelmi lánc ezzel bedöntheti a magyar dinnyetermelést és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását - vélik.
K. Kiss Gergely, 2019. augusztus 7. szerda, 16:30
Fotó: Pexels

A NAK-hoz eljutott jelzések szerint augusztus első hetéig problémamentesen alakult a szezon, minden érintett elégedett volt a piaci folyamatokkal. Ám a két évvel ezelőtti történésekhez hasonlóan most is egy kiskereskedelmi lánc kezdett felelőtlen akciózásba - és éppen az a Lidl Magyarország, amely egy hónappal korábban még dicsekedett a magyar termelőkkel való nagyszerű kapcsolatával - olvasható a kamara közleményében.

A diszkontlánc korábban azt kommunikálta, hogy célja a lehető legnagyobb mennyiségű kiváló minőségű magyar görögdinnye értékesítése, ezáltal a magyar termelők támogatása a bel- és külpiacokon egyaránt..

Az áruházlánc 99 Ft/kg áron kezdte el árusítani a dinnyét, amelyet így egyszerű marketingeszközként használ arra, hogy becsalogassa boltjaiba a vásárlókat. A NAK álláspontja szerint ugyanis 99 Ft/kg áron nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani. A szezonnak ebben a szakaszában - a többéves piaci tapasztalatok alapján - reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, 150 és 200 Ft/kg közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

A kamara szerint ezzel az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárolókat becsapja, hiszen a reklámmal ellentétben mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, mivel ilyen rendkívül alacsony felvásárlási árral nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésének megvalósításához. Továbbá a kamara tapasztalatai szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is - szintén káros következménnyel járó - árcsökkentésre készteti.

A NAK nem először tapasztalja azt, hogy egy-egy áruházlánc visszaél piaci erőfölényével, és szándékait rákényszeríti a hazai termelőkre - ez történt most a Lidl esetében is. A Lidl Magyarország ezzel a számára kizárólag rövid távon hasznos, kapzsi lépésével már a szezon közepén bedöntheti a magyar dinnyepiacot, és azt is kockáztatja, hogy jövőre nem lesz elég hazai dinnye a boltokban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólítja a Lidl Magyarországot, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető árletörő akcióját és tegyen eleget a tisztességes piaci magatartás és gyakorlat jogszabályban meghatározott követelményeinek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.08.11 12:48

@znojmo:
No igen, végül is erre lennének a zúniós források!
A legtöbb esetben viszont a gazdák (nem csak nálunk, Portugáliában, Spanyolországban is) ajándék pénznek tekintik ezeket a forrásokat, amik által még xarul is megéri termelni.
A legtöbb gazda elkényelmesedett a támogatásoktól és esze ágában sincs fejleszteni!
Jó neki minden úgy, ahogy mos van vagy 20 évvel ezelőtt volt.
A fejlesztés és a technológia váltás ugyanis gondolkodást igényelne! Feszes határidőkkel (permetezés, eü várakozási idő, minőséi fajták) és mindezt még le is kéne papírozni!
Ráadásul ott a sok pályázat, gépekre, infrastruktúrára, fajtaváltásra. Ismerni kéne pár jogszabályt, a pályáztatás menetét, előterveket, koncepciókat kéne felállítani, piacot kéne kutatni, előszerződéseket kötni, stb-stb...
A gondolkodás meg ugye qurvára fárasztó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.08.11 12:35

Van azért fejlődés, mutatok egy videót, ahol spanyol gépet másoltak le és a gazda elmondta, hogy itthon ezzel fele munkaerővel dolgozik és a dinnye minősége is jobb mióta ezt a gépet használja!
https://youtu.be/0cElrIWLmIw
A dinnyetermelés egyik problémája a munkaerő. A példa mutatja, hogy lehet fejlődni csak ezzel is lehet lefelé nyomni az önköltséget és javítani a minőséget
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.08.11 12:05

Óbégatás helyett , a termelők és az un. érdekvédőik , vegyék már észre,hogy PIACGAZDASÁGBAN élünk !
Nem kell olyasmit termelni aminek az előállítása drága ! Nyugat-Európában nem 15 kiló körüli dinnyéket
keresnek a piacgazdaságok vevői ! 4-5 kiló körülieket ! A nyafogó magyar dinnyetermelők több mint 10 éve,
mióta az EU tagja hazánk,még nem ébredtek fel téli álmukból ! A piaci igények számítanak, nem a termelőé !
Amúgy meg az áruk szabad áramlása világában éppen az a jó,hogy a monopol termelők konkurenciát kapnak !
A kamu érdekvédők minden szezonban ,a maguk fontosságát hirdetve, tiltakoznak egy adott termék olcsó
ára ellen ! Aki drága magyar nagy dinnyét akar,vegye azt ! Akinek jó görög, spanyol ,olasz stb. olcsóbb dinnye
miért nem veheti azt ? Ismét visszatér a Rákosi-Kádár világ ? Kötelező lesz a magyar termék vásárlása ? Elég
volt a kötelezőségek világából !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2019.08.08 06:59

Az agrárkamara befoghatja. Itt is csak a pénzére hajt, dehogy tesz valamit is a gazdákért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.08.07 21:30

@Aomori:
A gazdálkodók semmire nem becsülik ezt az intézményt, mert nem kapnak tőle semmit, kényszertagság, nem fizetés ez a valóság az Agrárkamaránál. Ezzel pár dinnyéssel sem érnek el sok mindent, mert a zöm 99% veszi a dinnyét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html