Szereti a dinnyét? - Ennek a hírnek nem biztos, hogy örülni fog

Megemelte a görögdinnye kilogrammonkénti árát 20 forinttal 119 forintra a Lidl, miután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Dinnyetermelők Egyesülete is tiltakozott, amiért az áruházlánc alacsony áron kínálta a gyümölcsöt - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 9. péntek, 19:20
Fotó: Pixabay

A Lidl az áremeléssel kapcsolatban az MTI érdeklődésére nem adott információt, a görögdinnye új ára péntektől-vasárnapig érvényes az áruház honlapja szerint.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán közölte az MTI-vel, hogy a Lidl Magyarország által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek. Érvelésük szerint a Lidl által alkalmazott 99 forintos kilogrammonkénti ár mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani. A NAK szerint jelenleg a bekerülési költségeket is figyelembe véve kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható a gyümölcs.

Az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárlókat becsapja, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésére - közölte a NAK, hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre készteti.

A Lidl csütörtökön közölte: azért csökkentette a görögdinnye kilogrammonkénti árát 99 forintra, mert a beszállítók támogatást kértek a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítésében. Ugyanakkor a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének szintén csütörtöki közleménye szerint a dinnyepiaci helyzet jelenleg nem indokolja a "felelőtlen" áruházi akciókat és cáfolták azt, hogy a termelők érdeke lenne az akciózás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.08.11 08:46

@sziddha:
"termék a szállítással együtt is olcsóbb,mint a hazai,akkor mást kell termelni !"
Tegyük hozzá, hogy a spanyol dinnyeszedők bére jóval magasabb mint az itthoniaké.
Van azért fejlődés, mutatok egy videó, ahol spanyol gépet másoltak le és a gazda elmondta, hogy itthon ezzel fele munkaerővel dolgozik és a dinnye minősége is jobb mióta ezt a gépet használja!
https://youtu.be/0cElrIWLmIw
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.08.10 11:26

Egy valódi piacgazdaságban ilyen dolgok nem történhetnének meg ! Mármint az,hogy "termelők és az un. érdekvédőik"
piac ellenesen lépnek fel ! Egy értelmes termelő nem termel olyan árut ami drágább mint az import ! Ez mindenre
érvényes ! Tényleg ennyire nehéz felfogni ,hogyha az ezer kilométerekről idehozott görög,olasz spanyol stb.
termék a szállítással együtt is olcsóbb,mint a hazai,akkor mást kell termelni ! ? Az átlag vevőnek nem az lényeg,hogy
valami hazai legyen,hanem az,hogy jó minőségű és számára is elfogadható áron vehesse meg ! Aki az értelmetlenül
drágán termelt hazait akarja ,vegye azt ! A Rákosi korszak e téren is itt kísért ! Aki látta a Tanú c. filmet, felfogja !
Magyar narancsot termelünk, egy kissé savanyú, de a miénk... mondta Pelikán elvtárs a diktatúra egyik vezérének,
Bástya elvtársnak ! Egyre inkább kisértenek azok az idők ! Szerencsénkre, a fekete Pobeda autók még nem gyűjtik
hajnalonta a másként gondolkodókat ! Igaz ma már Mercédeszen és Audin furikáznak a "népet szolgáló" erők !
Miért nem jó nekik a Skoda Superb pl. ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Northop, 2019.08.10 06:38

Szeretem, hogy a bebetonozott íróasztal mögül a pártnyaloncok tépik a szájukat. Jó volna, ha valóban egyeztetnének a gazdákkal, nem csak verik a nyálukat, hogy úgy látsszon, csinálnak is valamit a semmin kívül a saját magukat önjelölt módon kinevező kamara vezetők (mert ugyebár a tagságnak kuss a neve). Már akkor foglalkozniuk kellett volna az árral, mikor a vetés tervbe került a gazdáknál, és közösen egy minimális árat megjelölni, és jelezni a láncok felé..

Ez nincs, innentől gazda ha azt akarja, hogy ne poshadjon rá a dinnye, eladja 70-75 forinttért, mert még így is jobb, mint hagyni a földön rohadni.. Nembaj, a hős és agráriumból fogalmatlan kamara vezírek megoldották. Nem kell eladni, jó helye lesz a földön, mert így nem okoz kárt se a termelőnek, se a kereskedőnek, se a vevőnek.. Csak a dinnyének, mert a földön fog rohadni.
Amúgy nem kell sokáig várni, jön Lőrinc és bele fog hugyozni a dinnyébe, és megoldódik az alul árazási probléma.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.08.09 22:30

"Az árletörő akcióval a Lidl mindenkinek kárt okoz: a vásárlókat becsapja, mert nem kapnak minőségi magyar dinnyét,"
Tehát ha olcsóbb a dinnye megváltozik a nemzetisége nem lesz magyar. Sőt a minősége is megváltozik.
Miattam ott rohadhat a magyar tök a földeken.
A LIDL tavaly 10 millió palack bort exportált 2-3x-os áron, ami nagyobb dolog kevesebb a zöldszüret, mint a tökízű magyar dinnye körüli perpatvar.
A magyar buta mint az általa termelt tök.
Hozzák létre újra az Anyag és Árhivatalt és írják elő minek mennyire lehet az ára. Megéltük és túléltük.
A LIDL szerintem le****ja a dinnyéjüket, ezt az érdektelenséget mutatja, hogy visszaemelték az árat. Legalább többen köpnek a Fideszre!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Elhetetlen, 2019.08.09 21:42

Na, ez a tökéletes szarkeverés. Akik a Lidl-lel szerződtek, és úgy döntöttek, hogy vigye a cég akár féláron, mert ami ott rohad, az fél árat sem hoz, azok nem dinnyetermelők? Csak azok a dinnyetermelők, akik kétszeres áron akarják eladni a terméküket? Adják el kétszeres áron, ha tudják. A Lidl csak egy lánc, nem fedi le az országot, van még pár, és ha ott sem kell annyiért, akkor várják meg, míg eladhatják egy sertéstelepnek 10 forintért kilóját. A disznók imádják.
Lefordítom más termékre. Tiltsuk meg, hogy készletkisöprés címszóval egy bolt se adhasson el hűtőszekrényeit 50 % kedvezménnyel, ha neki ez megéri, mert akkor a többi bolt nem tudja a sajátját teljes áron eladni? Egyenárakat akar a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, miközben a kartellezés ellen küzd? Agyrém!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html