Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön tette közzé a hatósági virsliteszt eredményét. Húsz virsliből három nem ment át a vizsgán, köztük a Lidl Pikok füstölt sertésvirslije.

Ugyanezt a virslit a boltlánc éppen csütörtöktől közel 40 százalékkal olcsóbban árulja, háromnegyed kilót 479 forintért 749 forint helyett. Az ominózus Lidl-virsli szerepel az akciós újságban, azt pedig már korábban - azaz a teszt eredményhirdetése előtt - összeállították, így a hatósági teszt eredményének feltehetően nincs köze a leárazáshoz, pusztán véletlen egybeesés.

Határérték-problémák

A minisztériumi közlemény arra nem adott választ, hogy a megbuktatott három virsli ( Lidl-virsli mellett a Hercsi bécsi virsli és a Landhof frankfurti sertésvirsli) közül melyikkel pontosan mi volt a probléma. Csak annyi derült ki belőle, hogy az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké pedig a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb. A harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az Élelmiszerkönyvben előírt minimumot.

Ezek a problémák nem jelentik azt, hogy az egészségre veszélyesek lennének a bukott virslik, pusztán az előírt mennyiségeket nem teljesítik. Ha veszélyesek lennének, akkor le kellene őket szedni a polcokról.

51 százalék

Az új virslirendelet egyébként tavaly nyáron lépett életbe, azóta csak a legalább 51 százalékos hústartalmú termék hívható virslinek. Szemben a korábbi szabályozásban szereplő minimum 40 százalékos hústartalommal. A szóban forgó Lidl-virsli egyébként 83 százalékos hústartalmú a címkéje szerint.

Az összetételekkel még most is variálnak a boltláncok és a gyártók. Ezért vannak virslinek kinéző, de mondjuk baromfirudacska néven árult termékek. Van sajtnak tűnő termék is szendvicsfeltét névvel, ahogy akad zsemleszerű, de uzsonnaszeletnek hívott termék is. Utóbbiak nem teljesítik az élelmiszerkönyves előírásokat, ezért hiába hasonlítanak egy-egy termékre, nem nevezhetőek sem virslinek, sem sajtnak, sem zsemlének. (A cikk első verziójában az szerepelt, hogy a Lidl akciós virslije félkilós kiszerelésben kapható, valójában háromnegyed kilós a csomag, a tévedésért elnézést kérünk az olvasóktól.)