Lidl, Aldi, Tesco - minden kiderült a fizetésekről

A céges beszámolók segítségével az Index megnézte, hogy hozzávetőlegesen mekkora béreket fizettek tavaly az egyes cégek a magyar kiskereskedelmi szektorban.
Napi.hu, 2016. augusztus 24. szerda, 08:16
Fotó: Napi.hu

A számok úgy jöttek ki, hogy alapul a cégek 2015-ös bérköltségeit, ezt elosztották 12-vel és a cégeknél dolgozók létszámával. Mivel a számviteli szabályok alapján a cégeknek lehetőségük van arra, hogy ne év végén zárják le az elszámolást, az Aldi, a Penny és a Tesco esetében nem pontosan 2015-re vonatkozik a becslés (Aldi: 2014 márciusa és 2015 március közötti időszak, Auchan: 2015 januárja és márciusa közti időszak, Tesco 2015 márciusa és 2016 februárja közti időszak).

Az összehasonlításból kimaradtak a magyar cégek, mivel ezek jellemzően franchise rendszerben működnek, ami nagyon megnehezíti, hogy országos viszonylatban becslést adjunk arra, hogy a CBA-nál, a Reálnál, a Coopnál, a G'Robynál és a Mannánál mennyit keresnek a dolgozók átlagosan. Szintén nehezíti az összehasonlítást, hogy a multicégeknek sok közvetített dolgozója van, akiknek a bére nem jelenik meg a statisztikákban, illetve azt is jó lenne tudni, hogy különféle munkakörökben mekkora átlagfizetések vannak, de külön erre sincs adat céges lebontásban.


Havi átlagos bruttó bérek a céges beszámolók alapján
Forrás: Index

Szinte mindenhol volt béremelés mostanában

Az elérhető statisztikákon túlmenően is az Index szerette volna azt is megtudni, hogy mennyit keres egy árufeltöltő/pénztáros/boltvezető az egyes cégeknél, ezért megkérdezték az Aldit, a Spart, a Tescót, a Lidlt, a Penny-t és a CBA-t is erről. Nem minden cégtől kaptak választ és nem minden kérdésre, de a kapott válaszok alapján az derül ki, hogy az ábra nagyjából jól mutatja az arányokat a piacon.

Azt tudták meg, hogy egy Lidlnél a dolgozói árufeltöltői illetve pénztárosi feladatkört betöltő munkavállalói számára az elérhető legmagasabb bruttó havi fizetés 246 ezer 856 forint, amihez további 30 százalék műszakpótlék, 50 százalék vasárnapi pótlék és 100 százalékos munkába járás támogatás (helyi vagy helyközi bérlet) jár, ami összesen további havi bruttó 22 ezer 647 forintot jelent.

Az Aldi árulfeltöltőinek legmagasabb elérhető bére kicsit alacsonyabb, mint a Lidlnél, 40 órára bruttó 216 500 forint, a pénztárosok pedig 296 300 forintot kereshetnek. A Tesco válasza a cikk megjelenéséig nem érkezett meg, de Pálinkás Zsolt, a Tesco vezetője egy májusi interjúban azt mondta, egy 40 órában dolgozó árufeltöltő akkor legalább 129 ezer forintot keresett, amit bruttó 140-160 ezer forintra terveztek emelni akkoriban. (A Lidl és az Aldi fizetési szokásairól már a Napi.hu is beszámolt. Előbbiét itt, utóbbiét itt olvashatja.)

Jobb menedzsernek lenni a Lidlben, mint az Aldiban

A Lidl a boltvezetőknek viszont többet fizet, mint az Aldi: amíg az Aldinál 40 órában bruttó 543 300 forint a legmagasabb elérhető fizetés, addig a Lidlnél 673 856 forint.

A Lidltől azt tudta még meg az Index, hogy 2015-ben az üzletekben dolgozó munkatársaik (árufeltöltő, pénztáros, főpénztáros, boltvezető helyettes, boltvezető) átlagbére bruttó havi 253 ezer forint volt. A Lidl az áruházakban és a raktárban dolgozó munkavállalóinak 20 százalékkal emelte a fizetését 2016-ban (ez a dolgozók 90 százalékát érintette).

A CBA kérdésükre annyit árult el, hogy a CBA franchise rendszerben működő üzletlánc, ami egymástól gazdaságilag független vállalkozásokból épül fel, így azok saját hatáskörben döntenek a fizetésekről. Azt azért elárulták, hogy volt fizetésemelés az utóbbi időben. Ennyit árult el az Auchan is: azt írták, összes összesen mintegy 1,2 milliárd forint értékben emeltek béreket az áruházi munkakörökben tavaly októbertől kezdve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.25 09:00

@Fricibacsi2: ...és kövérek a magyarok, tehát jól is élnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2016.08.24 20:58

Mindjárt jön egy ballib és megmagyarázza, hogy valójában csökkentek a fizetések, éhezés van és a nagybetűs NEMZETHALÁL közeleg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2016.08.24 12:13

Tekintettel arra hogy az alkalmazottak a nettóból gazdálkodnak, így sokkal jobb lenne ha a nettó kifizetett béreket látná az olvasó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html