Liftes házban lakik? Akkor ez a hír érdekelni fogja!

A magyarországi személyfelvonók húsz százaléka cserére szorul, ez mintegy hatezer liftet jelent - írta a Világgazdaság szerdán a Magyar Felvonó Szövetségre hivatkozva.
Domokos László, 2019. augusztus 14. szerda, 07:11
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

A statisztikák szerint 30,9 ezer személyfelvonó van Magyarországon. Ezek negyven százaléka szorul javításra, húsz százalékukat pedig cserélni kell - mondta Kováts Attila, a szövetség elnöke a napilapnak.

Akad olyan lift, amelyet még a második világháború előtt helyeztek üzembe, de a nagyobb lakótelepeken (a budapesti Békásmegyer, a miskolci Avas, a nyíregyházi Örökösföld) tömegével működnek negyven-ötven éves, Ganz gyártású berendezések.

Egy-egy lift cseréjének a költsége bőven 15 millió forint felett alakulhat, vagyis a teljes állomány ötödének a modernizálása akár 90 milliárd forintba is kerülhet.

A szövetség kezdeményezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy az állam pályázati formában támogassa a társasházak elöregedett személyfelvonóinak cseréjét. A témában az egyeztetések még kezdeti fázisban vannak - mondta Kováts Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2019.08.14 10:04

Kit érdekel?!

Ennyit évente a foci és a stadionok is elvisznek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html