A társaság múlt pénteken váratlanul csődeljárást kért maga ellen. Előzőleg még arról volt szó, hogy a hét végén a CBA korábbi legnagyobb észak-kelet magyarországi franchise partnere a lánc eladásáról tárgyal egy, állítólag konkurens vállalattal. A csőd bejelentésével bizonytalanná vált, hogy mikor juthatnak a fizetésükhöz, a cég felszámolása esetén pedig a végkielégítésükhöz, egyéb járandóságukhoz a dolgozók - olvasható a lapban.

A kft. e hét közepére ígérte a munkavállalók tájékoztatását, ám időközben elérhetetlenné váltak, helyettük a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) igyekszik felvilágosítani az embereket a legfontosabb munkajogi kérdésekről - mondta a lapnak az érdekvédelmi szervezet elnöke, Sáling József. Elvileg ugyan most péntekén egyeztetne a KASZ a Palóc Nagykereskedelmi Kft. vezetőivel, de egyelőre ez is bizonytalanná vált. A Népszava szerint a Palóc Kft. vagyona elegendő lenne a dolgozói követelések rendezésére, de bankok, beszállítók is sorban állnak.

Hol a kiút?

A Palóc Nagykereskedelmi kft.-hez tartozó 80 bolt nagy része a múlt hét csütörtök óta zárva van és valószínűleg úgy is marad. A dolgozók jelzései alapján azt kérte tőlük a cég, hogy akinek van szabadsága vegye ki, de akinek nincs, az is maradjon otthon - mondta a Népszavának Demeter László a KASZ Nógrád megyei titkára. A kft vezetői megígérték, tisztázzák, hogy állásidőt fizetnek, vagy más módon fizetik ki a kényszerpihenőre küldött embereket.

A KASZ kasszájából csak a szakszervezeti tagok számíthatnak segélyre. Nógrád megyében 6 tagja van a KASZ-nak, az ő nevük is közjegyzőnél van leadva, mert az emberek félnek nyíltan vállalni a tagságukat, tartva a retorziótól.

Nem csak fizetést nem kaptak, de többüknél kiderült, hogy a járulékokat sem fizette utánuk a cég, így az emberek egészségügyi ellátása is veszélybe került - közölte Demeter László. Ez különösen ott okozhat gondot - mint Hatvanban egy 6 gyermekes családnál -, ahol mindkét szülő a Palócnál dogozik. Szolnokon pedig a helyi dolgozók tájékoztatása szerint annyira nincs már pénze az embereknek, hogy annál a kollégájuknál esznek, ahol még van mit.