Március 11. és Június 17. között összesen 10 515 darab lélegeztetőgép érkezett az országba, melyek közül 10 097 alkalmas a súlyos, koronavírusos betegek ellátására (invazív), 418 pedig non-invazív (vagyis: ilyen betegek ellátására nem alkalmas). A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszoló külügyminisztériumi dokumentum szerint 1495 invazív lélegeztetőgépnek nincs uniós CE minősítése. Ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet e készülékeket üzembe helyezni, ha a nemzeti hatóság bevizsgálja, és használatra alkalmasnak találja azokat.

A szaktárca azonban azt nem közölte, hogy valójában hány gép is volt alkalmatlan betegellátásra. A beérkezett gépek átlagára 56 647 euró volt, ami a jelenlegi árfolyamon számoltan mintegy 19 millió forint. (A lap korábban megtudta, hogy az érintett szektrorban dolgozó cégek korábban átlagosan 10 millió forint alatti áron vásároltak nagy tudású, jó minőségű gépeket.) A kormány közlése szerint még további 6 ezer lélegeztető gép érkezik majd az országba.

A Külügyminisztérium 22 céget nevezett meg beszerzési forrásként, ezek többsége nem magyar cég. (Nem meglepő módon: a listán több kínai cég is szerepel.) A lélegeztetőgépek üzembe helyezését két cég vállalta, az egyik bruttó másfél milliárd forintra, a másik mintegy 6 milliárd forintra szerződött. Utóbbi cégnek az utóbbi két évben nem volt érdemi árbevétele.