Litván beszállítója is lesz a magyar szuperlézernek

Litván konzorcium nyerte a szegedi lézerközpont egyik berendezésének tervezésére, építésére és szállítására kiírt közbeszerzést – adta hírül az ELI-HU Nonprofit Kft.
Napi.hu, 2014. november 17. hétfő, 16:57

A Sylos 1 lézerberendezés értéke 1,25 milliárd forint, a kivitelező a litván UAB Ekspla és az UAB Moksline-gamybine firma ©viesos konversija konzorcium.

Az új lézerrendszer a jelenleg működő berendezéseknél négyszer nagyobb, 4 terawatt csúcsteljesítményű impulzusok előállítására lesz képes. A berendezés nem a hagyományos lézererősítés elvén, hanem az optikai parametrikus erősítésen alapul, amellyel kapcsolatban a vilniusi egyetemen évtizedek óta világszínvonalú kutatás folyik - mondta Osvay Károly, az ELI-ALPS kutatási technológiai igazgatója.

A beruházásról tartott vilniusi sajtótájékoztatón Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: bízik benne, hogy a szegedi lézeres kutatóközpont megépítése húzóerőként hat Magyarország műszaki-tudományos fejlődésére, a háttéripar versenyképességére, erősíteni fogja a régió gazdaságát. A nemzetközi tudományos élet egyik központjává válva a beruházás hozzájárul a külföldi szakemberek Szegedre vonzásához, és magyar kutatók hazatelepüléséhez.

Szegeden az EU tudományos nagyberuházásainak egyikeként olyan lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet épül, amelyben az előállított lézerimpulzusok és az ezeken alapuló további fényforrások a nemzetközi tudományos közösség rendelkezésére állnak. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

A kutatóközpont a tervek szerint 2015 végére épül fel. Eddigre már elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is, és indulhat a kutatói munka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig. A központ megvalósításának első fázisára 36,9 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek 85 százalékát az EU strukturális alapja biztosítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2014.11.17 22:55

Aztán jönnek majd a politikusok, és romba döntenek mindent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html