Mindent túlélnek a dízeles autók?

A személyautók károsanyag-kibocsátása az utóbbi tíz évben jelentősen csökkent, miközben a legyártott autók száma emelkedett - derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából, amely szerint a legkorszerűbb dízelmotorokra van és lesz is igény. A mai dízelek már jóval tisztábbak és 71 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk, mint a benzines társaiké. A növekvő flottapiacon, ahogy a teljes autópiacon is van jövőjük a dízeleknek.
Domokos László, 2018. július 27. péntek, 14:35
Fotó: Napi.hu

Nemzetközi szinten a gépjárműgyártásból származó összes szén-dioxid-kibocsátás 2008 óta 24 százalékkal csökkent, az egy autóra jutó szén-dioxid-kibocsátás pedig 30 százalékkal lett kisebb. A járműgyártáshoz kötődő vízfelhasználás 31 százalékkal mérséklődött. A környezetvédelmi szempontból fontos eredményeket annak ellenére érték el a gyártók, hogy 2008-tól 2017-ig nőtt a legyártott autó száma - derül ki a Magyar Lízingszövetség legfrissebb - részben az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) felmérésein alapuló - összeállításából. Szintén lényeges, hogy az egy autó után keletkezett hulladék mennyisége 14 százalékkal csökkent.

Több mértékadó felmérés szerint a legkorszerűbb dízelmotoros autók a károsanyag-kibocsátásnál felveszik a versenyt a benzinmotoros társaikkal. A Fleetnews brit flottapiaci szakportál szerint a legújabb dízelmotoros autóknak átlagosan 71 százalékkal kisebb a károsanyag-kibocsátásuk, mint a benzines társaik. Ráadásul a legújabb dízelek a valós tesztek alapján 18 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a korábbiak. A másik fontos paraméter, a nitrogén-oxid-kibocsátás a korszerű dízeleknél kilométerenként 48 milligramm, ez pedig azt jelenti, hogy a legtisztább dízelek már megközelítik a legújabb benzinesekre vonatkozó 36 milligrammos értéket - mondta Tekse Kálmán, a Magyar Lízingszövetség alelnöke.

Összességében, bár a dízelautók iránti kereslet csökkent, a jövőben a visszafogott károsanyag-kibocsátásuk és az alacsony fogyasztásuk miatt újra népszerűbbé válhatnak nemzetközi szinten, így például Magyarországon is. A kishaszonjárműveknél és személygépkocsiknál magas futásteljesítménynél jelenleg még nincs alternatíva a dízelmotoros autókhoz képest. A régebben gyártott - Euro III-as és Euro IV-es környezetvédelmi besorolású - dízelmotoros járművekkel vannak gondok, ezért ezeknek az importja nem javítja a magyar járműállomány állapotát - tette hozzá a Magyar Lízingszövetség alelnöke.

A dízelmotoros autók részben a lízingpiacon belül - például a flottaszegmensben - népszerűek az alacsony fogyasztásuk miatt. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az idei első negyedévben a lízingcégek 18,73 milliárd forintot helyeztek ki, ami 3 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A lízingpiac teljes, 16 százalékos növekedésétől elmaradt a flottapiac 3 százalékos növekedése, ám utóbbi szegmens sajátossága a ciklikusság. Egy-egy nagyobb tender jelentősen befolyásolja a flottapiaci számokat - mondta Tekse.

HOZZÁSZÓLÁSOK