A parlament keddi ülésén Ikotity István LMP-s képviselő arról beszélt, hogy noha a kormány négyezer milliárd forintot említ a paksi atomerőmű bővítésének költségeire, ez számos tételt nem tartalmaz, s a teljes költség a duplája is lehet. Erről és a megtérülésről érdeklődött - számolt be az MTI.

A beruházás fixáras, 12 milliárd eurós, ami a teljes költséget fedezi, ezért az ország kulcsrakész erőművet kap - válaszolta a kérdésre Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Mind a Rothschild, mind az európai unió számítása visszaigazolta, hogy megtérül a tőke, a beruházás kitermeli a kamatot és profitot is hoz - tette hozzá a miniszter.

LMP: százezer hazai munkahelyet lehetne teremteni

Bírálja az LMP, hogy a paksi új blokkok építése rövid időre és koncentrált területen, számos külföldi számára hozna létre munkahelyeket. Szerintük a 4200 milliárd forintos beruházási forrásból akár százezer magyarországi munkahely születhetne, ha energiahatékonysági beruházásokra költenék.

Hadházy Ákos társelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett a bővítésért felelős miniszter, Süli János korábbi kijelentésére, miszerint külföldi munkaerőre is szükség lesz az építkezéshez.

Az LMP politikusa ismertette a miniszter válaszát írásbeli kérdésére, amely konkrét számokat ugyan nem tartalmazott, de az szerepelt benne, hogy egy finn erőműépítésnél egy időben 4400-an is dolgoztak, akik 55 országból érkeztek oda. Hadházy Ákos kijelentette: ebből is látszik, hogy a beruházás nem az országnak, hanem néhány embernek, helyi, Fidesz-közeli ingatlanspekulánsoknak hoz majd hasznot.

Az MTI-képen a Paks 2 beruházás helyszíne látható, a háttérben az atomerőmű.