BUX
38950

Logisztikai fejlesztés a COOP-nál

Tervei szerint ez év végére befejezi 2009-ben indult logisztikai beruházását az Alföld Pro-Coop Zrt. A három fázisban épülő frissáruraktár biztosít lehetőséget a régió 500 üzletének központi kiszolgálására hús-, tejtermékek és egyéb frissáruk területén. A beruházás jelenlegi fázisáról Vágóné Balla Esztert, a Co-op Hungary Zrt. igazgatóságának tagját, az Alföld Pro-Coop Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 14:03

Tervei szerint ez év végéig befejezi frissáruraktárának építését az Alföld Pro-Coop Zrt. és 2012 áprilisára már innen szolgálja ki a régióban üzemeltetett mintegy 500 üzletét a kereskedelmi vállalat. − Az Alföld Pro-Coop Zrt. életében kiemelt projekt ez a beruházás − mondta Vágóné Balla Eszter vezérigazgató, hozzátéve, hogy a válságban − a magyar gazdaság más ágazataihoz hasonlóan − a magyar élelmiszeriparnak és a magyar kereskedelemnek is komoly kihívásokkal kellett szembenéznie, a COOP azonban az előremenekülés stratégiáját választotta. − A Coop Gazdasági Csoport tudatosan középtávon gondolkodik és középtávú stratégiai programunk alapján folytatjuk informatikai rendszerünk fejlesztését és boltmegújítási programunkat, amelynek lényege, hogy a 15 éve kialakított bolti struktúrát és az akkor elfogadott külső-belső arculati elemeket megújítjuk, és különböző technológiai fejlesztésekkel egészítjük ki − hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az üzletek külső-belső megújulása mellett a Coop Gazdasági Csoport − bár a vevők számára kevésbé látványos, ugyanakkor az üzletlánc működésének hatékonyságát segítő − háttérberuházásokat is végez.  Ezek közé tartozik a kecskeméti központú cég által részben uniós forrásból fejlesztett raktári kapacitásbővítés a friss- és mirelit áruknál, amelynek eredményeként 3700 m², hűtött és mirelit termékek raktározására alkalmas modern raktárbázis jön létre. A logisztikai kapacitás biztosítja a COOP-boltok korszerű ellátását a frissáru (tej- és húskészítmények, előhűtött baromfi), valamint a mirelit árucikkek területén. A beruházás során a legkorszerűbb technológiai megoldások kerülnek alkalmazásra, melyek kiválasztása során különös figyelmet fordítanak a környezetbarát hűtéstechnológia alkalmazására, mely a tevékenység jellege miatt meghatározó a környezeti fenntarthatóság szempontjából. − A környezettudatos tervezés költséghatékony üzemeltetéssel párosul, ugyanis a választott megoldás energiamegtakarítást tesz lehetővé − mondta Vágóné Balla Eszter, hozzátéve, hogy a projekt 2011. március 7-én kezdődött, és legkésőbb 2012. március 31-ig befejeződik. A fejlesztés teljes költségvetése 462 millió forint, melyet 161,8 millió forinttal támogat − a GOP-2009-3.2.1-es Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztését célzó pályázati program keretében − a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A növekedés lehetőségét mérlegelték a fejlesztés kapcsán, hiszen az ország közepén, egy autópálya mellett, logisztikailag is kedvező helyen a cég képes nagyobb terület ellátását is biztosítani. − A frissáru-logisztika speciális területe a logisztikának, amelynek mindig a boltszerkezethez kell igazodnia.