Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 97 nagykövetségen, illetve konzulátuson jövő szombaton és vasárnap az NVI szombat délutáni adatai szerint 26 643-an szavazhatnak, de azok, akik pénteken illetve szombaton nyújtották be kérelmüket, még nem szerepelnek a nyilvántartásban. Így várhatóan ez a szám még nőni fog, ahogy a választási irodák feldolgozzák a kérelmeket.

Négy évvel ezelőtt az országgyűlési választás első fordulójában 8807 választópolgár szerepelt a külképviseleti névjegyzéken; most csak Londonban és Münchenben van összesen ennyi szavazó. A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai lesznek a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, az iroda vezetője pedig a Külügyminisztériumból érkezik.

Mivel Londonban nagyon sokan jelentkeztek a voksolásra (a szombati 16 órai adatok szerint 4996-an), a Nemzeti Választási Iroda intézkedett, hogy a magyar külképviseleten kívül más helyiséget is megnyissanak a választópolgároknak: egy kulturális otthont vesznek majd igénybe a szavazás lebonyolítására.

Sokan jelentkeztek a mücheni névjegyzékbe is (2922-en), ezért itt egy fűthető sátrat bérelnek és állítanak fel a külképviselet udvarán és ott tartják a szavazást, ahogyan Bernben is (1308 voksoló).

A sok szavazó miatt egyes külképviseleteken megyénként osztják kisebb csoportokba a külképviseleti szavazókat, hogy így több asztal mellett fogadhatják a voksolókat. Ehhez szükség volt a külképviseleti választási irodák létszámának megnövelésére is: Csíkszeredában 53, Londonban 31, Kolozsváron 29, Beregszászon és Ungváron 21, Szabadkán 20, Münchenben 18, Brüsszelben 14, Berlinben 16 küvi-tag tett esküt. A nagy számokat az indokolja, hogy a tagoknak voltak feladataik a levélszavazatokkal kapcsolatban is. A legkisebb külképviseleti választási irodák háromtagúak.

A külképviseleti választási irodák vezetői várhatóan a jövő hét elején, a külképviseleti névjegyzékbe vétel véglegessé válása után személyesen viszik ki a voksoláshoz szükséges szavazólapokat és borítékokat a külképviseletekre.

Az NVI internetes oldala, a www.valasztas.hu szombat délutáni adataiból kitűnik: 13 olyan külképviselet van, ahol 400-nál is többen szavaznának: London (4996), München (2922), Brüsszel (1750), Bern (1 308), Berlin (1294), Bécs (1048), Hága (1036), Csíkszereda (973), Párizs (935), Dublin (845), New York (776), Stockholm (479), Kolozsvár (443). A tíznél kevesebb szavazót váró külképviseletek a következők: Jekatyerinburg (9), Kassa és Tirana (8), Bejrút, Tripoli, Tunisz (7-7), Lendva (4) és Abuja (1).

A legtöbb helyen - négy külképviseleten - a Kínában tartózkodók szavazhatnak (Csungking, Sanghaj, Hong Kong, Peking). Három külképviseleten szavazhatnak az Amerikai Egyesült Államokban (New York, Washington, Los Angeles), Oroszországban (Szentpétervár, Moszkva, Jekatyerinburg), Romániában (Bukarest, Csíkszereda, Kolozsvár) és Ukrajnában (Kijev, Ungvár, Beregszász).

Két helyszínen lehet szavazni Ausztráliában (Melbourne és Canberra), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Horvátországban (Zágráb és Eszék), Kanadában (Toronto és Ottawa), Kazahsztánban (Asztana és Almati), Németországban (Berlin és München), Olaszországban (Milánó és Róma), Spanyolországban (Barcelona és Madrid), Szerbiában (Szabadka és Belgrád), Szlovákiában (Pozsony és Kassa), Szlovéniában (Lendva és Ljubljana), valamint Törökországban (Isztanbul és Ankara).

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába.