A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház a magyar bankrendszer kilátásairól összeállított helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a háztartásoknak és a pénzügyi szektoron kívüli vállalati körnek kihelyezett banki hitelek értéke az idén 5 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal emelkedik.

A ház elemzői hangsúlyozzák, hogy az e felhasználói körnek kihelyezett hitelek értéke 2011 és 2016 között folyamatosan csökkent, és csak idén februárban indult növekedésnek.

A BMI Research adatai szerint 2016 egészében is még 0,4 százalékkal visszaesett a magyar bankrendszer által kihelyezett hitelmennyiség. A hitelkihelyezés általuk várt gyorsulásához elsősorban a magyar makrogazdasági háttér javulása adja a hajtóerőt. A magyar gazdaságban ugyanis folytatódik a ciklikus fellendülés, javítva a vállalati szektor nyereségességének kilátását és a magánszektorbeli beruházási lendületet, ez pedig - az alacsony kamatokkal jellemzett környezettel együtt - növeli a hitelkeresletet.

A ház elemzőinek várakozása szerint a magyar bankrendszer hitelkondíciói a következő hónapokban valamelyest enyhülni fognak, különös tekintettel a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásainak javulására és a mélységi rekordokon járó bankközi finanszírozási költségekre.

A ház szakértői azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre monetáris szigorításba kezd, de addig fenntartja az enyhe monetáris politikát, és várhatóan ez is pótlólagos hajtóerőt ad a hitelkeresletnek. Az MNB alapkamata 2017 végéig a jelenlegi 0,90 százalékon marad, és a cég által 2018-ra valószínűsített monetáris szigorítás után is jó eséllyel alacsony szinten lesz távlati összevetésben és a várható reálkamat-szinteket tekintve egyaránt.

Más nagy londoni házak ugyanakkor agresszív előrejelzéseket tartanak érvényben az MNB további kamatpolitikájára.

A Capital Economics új prognózisa az, hogy a magyar jegybank 2018-ban 110 bázispontos kamatemelést hajt végre, és így az MNB-alapkamat a jövő évet 2,00 százalékon zárja. A ház elemzői elismerik, hogy ez sokkal agresszívabb kamatemelési előrejelzés annál, amennyit a piaci szereplők jelenleg áraznak, de a megítélésük szerint növekszik annak a kockázata, hogy ha az MNB nem módosítja enyhítésre hajló alapállását, annak "ronda inflációs sokk" lehet a következménye.

A cég hangsúlyozza, hogy a teljes kosárra számolt magyarországi infláció lassulását kizárólag az üzemanyagok árinflációjának meredek csökkenése okozta, és a volatilis hatásoktól megszűrt éves összevetésű maginfláció - amely legutóbb 2,4 százalék volt - háromévi csúcson jár.
Mindehhez járul, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsággal - vagyis kapacitástöbblet nélkül - működik, és azt ezt kísérő erőteljes kereslet valószínűleg további felhajtóerőt ad az alapszintű inflációnak a következő 12-18 hónapban.

Várakozásaik szerint ebben a környezetben a teljes kosárra számolt infláció az MNB 3 százalékos központi célszintje fölé gyorsul a jövő év elején.